Trots bluffsiffrorna – nya regler kan dröja till 2021

Din bil kan dra betydligt mer än utlovat och det drabbar både miljön och din plånbok. Nya regler är på gång – något som biltillverkarna försöker stoppa, eftersom de smarta kryphålen försvinner.

Biltillverkarna måste pressa ned utsläppen till i genomsnitt 95 gram per kilometer från 2021. Men problemet är att mätningarna inte är realistiska.

När biltillverkarna mäter de officiella siffrorna för förbrukning och utsläpp görs det med tejpade skarvar, avstängd elektronik och i en körcykel som inte är särskilt representativ för hur köparna sedan kör sin bil.

Det här problemet syns tydligt i nästan alla biltester vi gör här på auto motor & sport, där bilarna ofta drar betydligt mer  bränsle än utlovat. I vår granskning Bränslebluffen visade det sig att "downsizade" motorer, som ska vara moderna och snåla, var de största syndarna. De små motorerna kan ofta dra 30 procent mer än utlovat.

Men en ny typ av förbrukningstest är på väg att införas. EU-kommissionen har som mål att de nya testerna ska finnas på plats 2017 – men nu avslöjar Ekot att bilindustrin i själva verket vill försena de nya testerna till efter 2021.

"De vill fortsätta att använda de gamla testerna som innehåller många kryphål som de fortsätter att utnyttja i syfte att lura sina kunder på sätt som är fel, helt enkelt", säger Greg Archer på miljöorganisationen Transport & Environment i Bryssel till Sveriges Radio.


Alla artiklar om Bränslebluffen

Bränslebluffen del 1: Förbrukningssiffrorna är en bluff!
Bränslebluffen del 2: Så optimeras bränslesiffrorna

Bränslebluffen del 3: Siffrorna blir sämre varje år
Bränslebluffen del 4: Bilarna har blivit dumsnåla
Bränslebluffen del 5: Diesel på vintern – en miljöbomb
Unika siffror: Hur snål är din bil? Sök fram din modell här
Bilindustrins knep: Så sänker du förbrukningen

Läsarna: Tillverkarna fuskar om förbrukningen
Ny EU-rapport: "Bilindustrins kryphål sänker siffrorna"

Jag tycker den nuvarande körcykeln för att mäta förbrukning och utsläpp fungerar bra.
32
329
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.