Begagnat: "Volvo dominerar fullständigt"

Sveriges populäraste begbil är en grå Volvo V70. Men visste du att norrlänningarna köper både de dyraste och starkaste bilarna? Eller att de minst populära märkena är...

Här är den, Sveriges populäraste begbil: en grå Volvo. På andra plats över landets mest sålda begagnade bilar kommer Volkswagen.

Klicka för att se en större version av Sverigebilen hos KVD.

Vilka bilar är det som säljs begagnade? Det har bilhandlarföretaget KVD, som bland annat står bakom sajten Bilpriser.se, tagit reda på, i en rapport som kallas Sverigebilen.

Det visar sig att norrlänningarna köper Sveriges dyraste bilar. Där är medianpriset för en bil nästan 140.000 kronor i bilhandeln, eller mer än 90.000 kronor vid köp av privatperson. De billigaste bilarna säljs i södra Sverige.

Även när det gäller hästkrafter är norrlänningarna värst, men här är skillnaderna inte lika stora. Medelbilen hade 154 hästkrafter i norra Sverige, jämfört med 141 hästkrafter i Västra Götaland.

Att Volvo är Sveriges populäraste bilmärke kommer kanske inte som någon större överraskning. Därefter följer Volkswagen, Toyota, Audi och BMW. GMC, Ssang Yong, MG och Hummer är Sveriges minst populära begbilar.

"Vi kan tydligt se i vår rapport att begagnade bilar är dyrast i norra Sverige och billigast på Gotland. När det kommer till bilmärken dominerar Volvo fullständigt begagnatmarknaden", säger Jonas Björkman, chef för värdering och research på KVD Bilpriser.

De allra flesta köpare väljer en bil som är grå, silverfärgad eller svart. Det beror enligt KVD på att andrahandsvärdet är bättre än för exempelvis gröna, röda eller gula bilar.

När jag köper bil brukar jag alltid tänka på att den också ska vara lätt att sälja.
326
510
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.