LaFerrari provkörd – tre första filmerna

Dags att skruva upp ljudet på dator, stänga dörren och luta sig tillbaka med färskbryggt kaffe. Här har du de tre första videofilmerna som visar hur Ferrari LaFerrari är att köra. Fantastisk? Givetvis! Men bättre än McLaren P1 och Porsche 918 Spyder? Det återstår att se...
Annons

 

Det har skrivits spaltkilometer om Ferrari LaFerrari och det har egentligen bara saknats en sak – de första provkörningarna. Vi på auto motor & sport har haft förmånen att vara en av de fåtaliga tidningar som blivit inbjudna till Ferraris testbana Fiorano och vi ska redovisa våra intryck i nummer 11-2014, som finns i butik 14 maj. Prenumeranter får givetvis tidningen tidigare och kan även läsa numret digitalt, här på sajten.

I väntan på denna högtidsstund finns det nu tre provkörningar att titta på. Istället för att ni ska hoppa omkring på nätet och leta har vi ställt samman de tre första inslagen från brittiska Autocar och Evo, samt amerikanska Car&Driver.

Steve Sutcliffe på Autocar (rutan längst upp) har även haft möjlighet att provköra de två huvudkonkurrenterna McLaren P1 och Porsche 918 Spyder. Sutcliffe vågar sig på en jämförelse mellan de tre men har svårt att säga vilken bil som är ”bäst” – vilket egentligen är ett helt felaktigt sätt att benämna tre av världens just nu mest potenta och kvicka bilar. För att göra en rättvis bedömning måste alla tre köras samtidigt – och det blir nästa reportage som vi ser fram emot.

 

Provkörning i ams nr 11

Läs provkörning av LaFerrari i auto motor & sport i nummer 11-2014, som finns i butik 14 maj.

 

De av er som behöver fräscha upp kunskaperna ska veta att V12:an i LaFerrari är på 6.262 cc och vrider ur sig 800 hk (588 kW) vid 9.000 rpm, maxvridet är 700 Nm vid 6.750 rpm. Längst bak i transaxeln (växellådshuset bakom bakaxeln) sitter elmotorn som stöttar den nerviga V12:an med 163 hk (120 kW) och 270 Nm. Elmotorn hjälper till vid start från stillastående och kan även skjuta på vid växlingarna då V12:an är urkopplad under några korta millisekunder.

Prestandauppgifterna från Ferrari, för LaFerrari, är följande: 0–100 km/h ska gå på ”under 3 sekunder” och toppfarten är ”över 350 km/h”. Med enbart bakhjulsdrift är det förstås svårt att få en riktigt bra 0–100 tid men 0–300 km/h ska på 15 sekunder för LaFerrari. Som vi kan se är siffror på papper en sak, LaFerrari är helt enkelt blixtrande snabb rakt fram och förvånansvärt ”snäll” trots sin massiva toppeffekt

Vikten på LaFerrari anges till 1.255 kilo men det är ”torrvikt”, utan några vätskor som bensin och olja. Det innebär att LaFerrari är den lättaste av de tre i supergänget, cirka 250 kilo lättare än Porsche 918 Spyder och 200 kilo lättare än McLaren P1.

 

 

Bromsarna är utvecklade av Brembo, keramiska skivor givetvis och från 200–0 km/h ska det bara behövas 115 meters bromssträcka. Fram sitter det 398 millimeter stora skivor och bak är diametern 380 mm. Greppet sköter Pirelli om med speciella P-Zero däck i dimensionen 265/30-19 fram och hela 345/30-20 bak.

Endast 499 exemplar av Ferrari LaFerrari ska byggas och det finns bara tre kulörer att välja på. Priset för LaFerrari är 1,2 miljoner euro, i runda slängar 1,5 miljoner kronor mer än för McLaren P1. Men målgruppen är förmodligen ganska okänslig för pris.

Det finns mycket mer att lära och läsa om Ferrari LaFerrari på specialsajten med samma namn. Klicka på länken för att hoppa dit i ett nytt fönster.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen