Vi provkör Renault Zoe: "Inte lika rolig som BMW i3"

Renault lanserar en helt ny elbil som ska utmana Volkswagen e-Up och Nissan Leaf. Men det är något som fattas. "Den kommer inte fånga några bilentusiaster", säger vår reporter.

Erik Trulsson är, passande nog, på Tekniska Museet för att provköra nya Renault Zoe. Den bjuder på tryggt elbilsägande men kanske inte på maximal körglädje.

• Hej Erik, vad provkör du för bil?

"Jag är på Tekniska Museet i Stockholm där Renault visar sin nya elbil Zoe. För ett år sedan var jag på Renaults pressvisning av ett annat elfordon cirka 400 meter härifrån. Då var det Renault Twizy på Djurgårdsbrunns Värdshus."

• Ja, och det tyckte du var våldsamt kul. Är det lika roligt den här gången?

"Nä, om Renault Twizy är en vansinnigt rolig skapelse för den som väljer fordon med hjärtat är Zoe det motsatta. En väldigt praktisk och prisvärd bil som är ganska trött att köra."

• Vad kostar den?

"Grundpriset är 209.900 kronor, och då får du 40.000 kronor i premie på det. Sedan hyr du batteriet för 799 kronor i månaden. Då kan du köra upp till 1.250 mil per år. Och när batteriet har fått sin kapacitet reducerad till 75 procent får du ett nytt batteri. Ett smart sätt för ett tryggt elbilsägande."

• Men den är tråkig alltså?

"Ja, jämfört med andra ebilar som BMW i3 och Volkswagen e-Up är Zoe trist. Den kommer säkert att passa utmärkt för kommuner, landsting, äldreomsorgsföretag och liknande, men några bilentusiaster kommer den inte att fånga. Jag vet att Renault kan bygga körglada bilar, så jag är lite besviken faktiskt. Styrningen är vevig och död i mittläget."

• Hur lång är räckvidden?

"Den officiella räckvidden från NEDC-körcykeln är 21 mil. Rekord bland elbilarna alltså. Men Renault Sverige ger oss en mer realistisk siffra på tio–elva mil på vintern i staden, och 15–16 mil på sommaren på landsväg. Alltså något längre än de elbilar vi har testat hittills."

• Något annat du vill tillägga?

"Renault visade upp Zoe i vitt och svart. Vit är grundversionen och svart är den extrautrustade. Sedan har jag hittat en del andra intressanta detaljer, men det får tidningsläsarna ta del av i ett kommande nummer av auto motor & sport."

Se fler bilder på Renault Zoe i galleriet

Jag tror Renault Zoe kommer bli en hit!
157
106
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.