Viper byter namn – igen

När Viper lanserades sorterade den under varumärket Dodge. Sen över gick bilen till att heta Chrysler Viper och vid relanseringen av femte generationen 2012 ändrades namnet en tredje gång till ”SRT Viper”. Men nu är det slut på velandet - hädanefter blir namnet återigen Dodge Viper.
Annons

Viper byter namn – igen
Huggormen är tillbaka med sin femte generation och nu är namnet ändrat till Dodge Viper – inte oss emot! Fler högupplösta bilder finns i bildkarusellen längre ned på sidan.

Under eftermiddagen steg koncernchefen Sergio Marchionne upp i talarstolen för att presentera framtiden för FCA, den sammanslagna bilkoncernen Fiat Chrysler Automobiles.

Nyheterna är många och en av de första som vi drar ut ur flödet är ett namnbyte som säkert många gillar, åtminstone de som varit med ett tag. När Dodge Viper lanserades 1992 fick modellen ett fantastiskt mottagande och sågs som en modern Shelby Cobra.

Vi i Europa fick dock lära om och förstå att bilen hette Chrysler Viper, något som kändes helt fel. Vid presentationen 2012 av femte generationen var namnet Dodge SRT Viper.

Året därpå kom ett beslut att göra SRT – som står för ”Street & Racing Technology” – till ett eget varumärke och då förkortades namnet till SRT Viper. Den mera påkostade SRT Viper GTS Launch Edition Model är ett exempel på detta.

Men nu är det slut på velandet – hädanefter blir namnet återigen Dodge Viper, det meddelade Sergio Marchionne vid presskonferensen för investerare. SRT övergår från ett eget varumärke till att bli ett tilläggsnamn för att markera prestandamodellerna hos Dodge.

SRT-modeller finns hos fler varumärken än Dodge – exempelvis Jeep Grand Cherokee SRT och Chrysler 300 SRT8. Om vi tolkat informationen rätt ska Jeep fortsätta att använda SRT som en benämning på sina mest sportiga modeller, medan Chrysler droppar SRT-namnet helt. SRT Performance Line ska i alla fall sorteras in under varumärket Dodge och ansvarig blir Tim Kuniskis, vd för Dodge.

Dodge Viper har inte riktigt sålt så bra som Fiat Chrysler Automobiles hoppats på. De amerikanska bilhandlarna sitter med hundratals osålda bilar, och i mars stoppades tillverkningen i två månader.

Enligt Chrysler gäller det att göra SRT Viper så exklusiv som möjligt – bilen var aldrig tänkt att sälja i lika många exemplar som konkurrenterna. De senaste 20 åren har bara 29.000 bilar tillverkats.

Kanske tar försäljningen fart igen när Dodge genomför det planerade ”ansiktslyftet” som ska ske i mitten av 2015, inför årsmodell 2016.

Annons
Annons
Rulla till toppen