Därför kan din miljöbil bli 40.000 kronor dyrare

Om du köper en ny supermiljöbil är det inte helt säkert att du faktiskt får supermiljöbilspremien på 40.000 kronor. Potten kan nämligen ta slut.
Annons

Därför kan din miljöbil bli 40.000 kronor dyrare
Försäljningen av så kallade supermiljöbilar, som helt eller delvis drivs med el, ökar. Därmed minskar också potten för supermiljöbilspremien.

Försäljningen av de så kallade supermiljöbilarna har ökat ordentligt de senaste månaderna. I april 2013 såldes 78 supermiljöbilar, och i april 2014 hade försäljningen ökat till 440 bilar. Potten för supermiljöbilspremien är på 117 miljoner kronor.

”Leker vi med tanken att den trenden håller i sig landar vi på utbetalningar i storleksordningen 190 miljoner. Och då räcker så klart 117 miljoner inte långt. Samtidigt så vet vi av erfarenhet att marknaden går ner ordentligt under sommarmånaderna”, säger Mikael Andersson, som är pressansvarig på Transportstyrelsen.

Premien är på 40.000 kronor och betalas ut till alla som köper en ny supermiljöbil. En del bilhandlare har dock satt i system att exportera supermiljöbilar och sedan kassera in premien – trots att bilarna aldrig rullar på svenska vägar.

Fram till den 29 april hade 869 premier betalats ut, och nu är en del bilköpare oroliga att potten för supermiljöbilspremien ska ta slut. Köper du en supermiljöbil nu är det alltså inte skrivet i sten att du faktiskt får några pengar.

Enligt Transportstyrelsen är det svårt att veta om den nuvarande försäljningsökningen kommer hålla i sig, eller om den är tillfällig.

”Under mars och april såg vi en ökning av registreringar på Mitsubishi Outlander som räknas in som supermiljöbil. Är den ökningen bestående eller av mer tillfällig karaktär? Kommer andra modeller in under året och vad får det för effekt? Det är det svårt att sia om, men helt klart är att om vi framöver får 400 fordon i månaden kommer inte pengarna räcka till”, säger Mikael Andersson.

Läs också: Så kan bilhandlarna kassera in miljöbilspremien
Läs också: Miljöbilsmarknaden dopad av bilhandelns export

Annons
Annons
Rulla till toppen