Audis nya V6-diesel är starkare och snålare

Audi fortsätter satsa på dieselmotorer. Här kommer en helt ny V6-diesel som ger upp till 600 Nm – och blir snålare än föregångaren.

Audi V6 TDI motor

Klicka för att se en större bild på Audis nya V6-dieselmotor.

Audi har visat upp en ny generation av V6-dieselmotorn på 3,0 liter. Den kommer i två varianter, med 218 (160 kW) eller 272 hästkrafter (200 kW) – en ökning från dagens 204 och 245 hästkrafter.

Dieselmotorn uppfyller förstås Euro 6-kraven och vridmomentet ligger på "upp till 600 Nm", enligt Audi. Trots det ska motorn vara upp till 13 procent snålare än föregångaren. V6-dieseln debuterar i nya generationen Audi A4 samt i ansiktslyfta A6.

Den nya TDI V6:an har separata kylsystem för topplock och motorblock för att bättre kunna styra temperaturerna. Oljepumpen har variabelt flöde för att inte skapa onödigt höga förluster och kolvarna har arbetats om för att ge minimala friktionsförluster.

En nyhet hos nya V6-motorn är en gemensam enhet som är både katalysator, partikelfilter och "NOx-fälla". I den sistnämnda förvaras kvävedioxid tillfälligt och ombildas till vanlig kvävgas (luft). Audi hävdar att man är först med att kombinera alla dessa funktioner i en komponent. Med tanke på hur mycket det kostar att byta ett partikelfilter får vi verkligen hoppas att den här enheten inte går sönder…

Att Audi storsatsar på dieselmotorer även i framtiden bekräftades av företagets styrelseordförande Rupert Stadler.

"TDI-motorer är en central del i vår teknologimix för framtidens mobilitet. Vi har fortsatt jobba på den här tekniken i flera decennier och tror fortfarande det finns potential för ökad effektivitet i framtiden", säger han.

Parallellt med de nya motorerna visade Audi också upp en ny, sjustegad dubbelkopplingslåda för framhjulsdrivna modeller med längsmonterad motor. Även denna väntas debutera i nya generationen Audi A4.

Audi V6 TDI motor

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Om jag skulle köpa en ny bil idag skulle den definitivt ha dieselmotor.
371
201
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.