Bilägarna allt nöjdare – Land Rover bäst

Bilköparna blir allt nöjdare med sina bilar, och "känslobilar" som Land Rover och Mini ligger bra till i vår stora undersökning. Men det finns undantag där bilägarna ångrar sitt köp bittert.

Land Rover har de överlägset nöjdaste ägarna i vår begagnatdatabas. Hur nöjd är du med din bil?

Alrik Söderlind är chefredaktör på auto motor & sport.

Bilköparna ställer allt högre krav på sina bilar – förväntningarna är höga, och i hela nio fall av tio skulle bilägarna göra om sitt köp. Det visar en genomgång av auto motor & sports begagnatdatabas med över 27.000 svar.

"Här kan bilägarna säga precis vad de tycker om din bil, och vi kan se att bilarna blir allt bättre. 95 procent av alla som äger en bil av årsmodell 2014 skulle göra om sitt köp. Siffran för 2004 är 85 procent", säger Alrik Söderlind, chefredaktör på auto motor & sport.

Vad tycker ams-läsarna om din bil?
Sök på märke och modell här

En av fem Nissanägare skulle inte göra om sitt köp. Men totalt sett är bilägarna mycket nöjdare nu än för bara några år sedan.

Men alla märken är inte lika bra på att göra sina bilköpare nöjda. Nissan och Peugeot har en del att jobba på – en av fem bilägare skulle inte göra om sitt köp. Även Volvo, Mitsubishi och Renault ligger illa till.

I topp hittar vi Land Rover, där samtliga bilägare skulle göra om sitt köp. Inte helt väntat eftersom märket haft en del kvalitetsproblem. Bara fyra av fem Land Rover-ägare tycker bilen har varit problemfri.

"Det måste alltså vara något annat som lockar – kanske den maffiga suv-känslan. Jag tror bilar som man väljer med hjärtat får bättre betyg än bilar som man köper på pris", säger Alrik Söderlind.

Förutom Land Rover ligger Fiat, Mini, Jaguar, Seat och Porsche i topp. Gemensamt för de tio bästa bilarna är att nio av tio ägare skulle göra om sitt köp idag.

  • Allt du vill veta om att köpa begagnad bil

I vår stora Bilköpsguide kan du läsa allt om hur du gör ett riktigt bra bilköp, hur du fyndar din drömbil och hur du undviker fällorna. Finns i butik den 28 maj.

  • Var med och sätt betyg!

Hur nöjd är du med din bil? Tyck till i vår begagnatenkät. Det tar bara några minuter. Klicka här!

  • Så gjorde vi undersökningen

auto motor & sports begagnatenkät består av över 27.000 svar från bilägarna själva, som får betygsätta allt från komfort och köregenskaper till ekonomi och driftsäkerhet. I den här undersökningen har vi valt ut bilar av årsmodell 2004–2014, men valt bort de bilmärken som har färre än 50 svar. Genomsnittsmärket har 483 svar.

Jag är helnöjd med min bil!
188
49
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.