Vi kollar in nya Ford Mondeo: Bättre sent än aldrig

Efter en försening på två år har vi äntligen fått titta närmare på den nya tjänstebilsfavoriten. Ford Mondeo ska köra över Volvo V70 och Volkswagen Passat med fyrhjulsdrift och smart teknik. Dessutom kommer en hybridmodell.

Kombiversionen av nya Ford Mondeo finns redan vid lanseringen, liksom hybridmodellen och dieselmodeller med låga utsläpp.

Interiören bjuder bara på ett fåtal fysiska knappar – det mesta sköts med pekskärm eller tryckkänsliga knappar.

Under tisdagen bjöd Upplands Motor i Akalla norr om Stockholm på en tidig förhandsvisning av nya Ford Mondeo. Vi fick se bilen redan på Parissalongen 2012, men det är alltså först nu som modellen dyker upp i Sverige – och försäljningsstarten dröjer till sent 2014 eller tidigt 2015.

"Vi vill ge en tidig förhandsvisning eftersom vi väntat på den ganska länge. Det här är ju en helt ny bil. Den bjuder på många nyheter som vi inte sett tidigare i klassen", säger Fredrik Nilsson, som är produktchef för Ford.

Vi har alltså inte fått provköra bilen, men vi har provsuttit och nya Mondeo känns förstås betydligt rymligare än dagens modell. Framtill har nya Mondeo en ny instrumentpanel med digitala skärmar och en centralt placerad hastighetsmätare, ungefär som i Volvo.

På mittkonsolen finns infotainmentsystemet som heter MyFord Touch och som sköts med en pekskärm. Systemet har fått en del kritik i USA men har vidareutvecklats. Vi kunde inte testa och utställningsbilarna var heller inte produktionsfärdiga, vilket tyder på att Ford ännu inte är helt klara med alla detaljer.

Stolarna bjuder på fin skålning och en skön läder-/mockaklädsel. Framstolarna är lite korta – det går inte att justera lårstödet – men baksätet är rymligt och bekvämt med fin takhöjd.

Hybridmodellen har en bensinmotor utan turbo på 177 hästkrafter och en elmotor som jobbar helt separat. Mondeohybriden är inte en laddhybrid och går alltså inte att plugga in i vägguttaget.

Ford Mondeo får Full LED-strålkastare som tillval. De är adaptiva och anpassar sig efter mötande bilar. Autobromssystemet Active City Stop är standard. Kombiversionen av nya Ford Mondeo finns redan vid lanseringen, liksom hybridmodellen och dieselmodeller.

Ford Mondeo en krockkudde i säkerhetsbältet. "Om man råkar ut för en olycka fördelas krockkraften över en fem gånger större yta på kroppen", säger Fredrik Nilsson.

En nyhet för Mondeo är att den kommande modellen går att beställa med fyrhjulsdrift, i kombination med dieselmotor. Fyrhjulsdriften lanseras några månader efter att Mondeo börjat säljas.

"Det tror vi kommer bli väldigt viktigt för den marknaden ökar. Vi kommer också ha flera dieselmotorer med väldigt låga utsläppsvärden", säger Fredrik Nilsson. Han betonar att nya Mondeo ännu inte är homologerad, och att det därför inte finns några officiella förbrukningssiffror. Inte heller priserna är klara.

"Men vi siktar på att bli väldigt konkurrenskraftiga i tjänstebilssegmentet. Det är där vi har majoriteten av våra kunder."

Ford Mondeo har Active City Stop som standard i alla modeller, och systemet kan bromsa bilen i farter upp till 30 km/h – exempelvis om bilen framför tvärbromsar. I utrustningsnivån Titanium kommer också filhållningsassistent, trötthetsvarning och en del annat. Som tillval finns adaptiva Full LED-strålkastare.

"De anpassar sig efter omgivningen och andra bilar, så du får bättre belysning av det du behöver se. Det är ett bättre ljus som gör dig mindre trött som förare, livslängden är bättre än för xenonljus och sedan är det ju snyggare", säger Fredrik Nilsson.

Snart kommer också en helt ny generation Volkswagen Passat – den visas upp ungefär samtidigt som nya Mondeo börjar säljas. Klicka för att läsa mer!

• Vi fick se nya Ford Mondeo redan för två år sedan, på Parissalongen, men det är först nu som bilen lanseras. Vad gick fel?

"För det första visades bilen ett år innan den skulle lanserats i Europa, eftersom Fusion redan lanserats i USA. Men det är ju bara en av modellerna som säljs som Fusion, nämligen sedanmodellen. De har dessutom inga dieselmodeller. Så Ford måste ta fram ny kaross och fler drivlinor."

"Sedan har vi organiserat om produktionen i Europa och flyttat produktionen av Mondeo från Belgien till Spanien. Det har gjort att vi har fått skjuta på lanseringen ytterligare ett år. Vi har fått vänta längre än önskat, men nu är det snart dags. Den är extremt efterlängtad."

• När lanseras nya Mondeo?

"Vi räknar med att lanseringen blir i början av 2015."

Fler bilder: Kolla in nya Ford Mondeo i bildgalleriet
Läs också: Här är Ford Mondeo som hybrid och kombi
Läs också: Fords jättetabbe med nya Mondeo

Jag tror Ford Mondeo blir bäst i klassen om man tar hänsyn till priset.
501
437
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.