Slutlyssnat på FM-radio – det kostar dig 2.000 kronor

Om några år kan FM-bandet släckas ned och du tvingas gå över till digitalradio. Det kan kosta bilägarna 2.000 kronor – vilket innebär jackpot för bilstereofirmorna.

Hälften av all radiolyssning sker i bilen – men om Sveriges Radio får som de vill stängs FM-bandet ned 2022 och ersätts med ett digitalt radionät.

I flera år har Sveriges Radio och flera andra radioaktörer velat gå över från analog till digital radiolyssning. Det skulle bland annat innebära högre ljudkvalitet, fler kanaler och bättre information om vad som sänds direkt i displayen på radioapparaten.

Men det skulle också innebära att FM-bandet släcks ned. Den senaste uppgiften är att systemet DAB+ ska ersätta FM-bandet, som stängs av 2022. Därmed blir också alla FM-radioapparater värdelösa.

För att lyssna på digitalradio måste du ha en radio som kan ta emot den digitala signalen. Eftersom DAB inte varit aktuellt i Sverige har ytterst få bilar möjlighet att ta emot digitalradio.

I Norge, där många radiostationer sänder digitalt, saknar minst 2,3 miljoner bilar digitalradio, enligt Computer Sweden. Men det går ofta att installera i efterhand, vilket kostar drygt 2.000 kronor. Detta är alltså en guldgruva för biltillverkarna och för bilstereoföretagen som gör själva uppgraderingen.

Om FM-bandet verkligen stängs av 2022 återstår att se – än så länge är inget beslut i digitalradiofrågan fattat.

Jag tycker det är rätt att gå över till digitalradio.
360
421
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.