Miljontals bilar skrotas i Kina för att minska farlig smog

Hälsofarliga luftföroreningar är ett akut problem i Kina, framförallt i huvudstaden Beijing. De som bor i Beijing får sin livslängd förkortad med fem år och nu krävs radikala åtgärder för att minska smogen. Innan årets slut ska sex miljoner bilar som inte uppfyller avgaskraven skrotas, nästa år ska ytterligare fem miljoner bilar tas bort.

Miljontals bilar skrotas i Kina för att minska farlig smog
Skyskraporna i centrala Beijing försvinner allt oftare i smog som förkortar sikten.

Mängden luftföroreningar i kinesiska storstäder blir allt högre och i många städer har gränsen för en hälsofarlig nivå passerats med råge. Amerikanska ambassaden mäter luftföroreningarna i Beijing och har beskrivit dem som "extrema, på en nivå som man annars bara ser vid kraftig skogsbrand".

Exakt hur hälsofarliga luftföroreningarna är svårt att uppskatta men i norra Kina kan mer än en miljon för tidiga dödsfall bero på mängden hälsofarliga partiklar i luften. I norra Kina är läget så illa att en vetenskaplig studie visat att den sannolika medellivslängden minskat med fem år, jämfört med de som bor i södra Kina.

I Beijing har de återkommande larmen om dålig luft gjort att många internationella företag med verksamhet i Kina har allt svårare att rekrytera personal. Mängden luftföroreningar och hälsoriskerna gör att många utlänningar tackar nej till uppdragen i Beijing.

En stor del av luftföroreningarna kommer från kolkraftverk, som är Kinas huvudsakliga energikälla till elektricitet och uppvärmning. Men även trafiken bidrar till den dåliga luften och i en nyligen publicerad rapport från kinesiska regeringen hävdar man att 31 procent av föroreningarna i luften kommer från fordonstrafiken.

För att minska påverkan från de bilar som har sämst avgasrening ska regeringen övergå från morot till piska. Stimulerande skrotningsrabatter ska kompletteras med nya regler som redan i år gör att sex miljoner bilar ska tas ur trafik och skrotas, 300.000 av dessa finns i Beijing. Nästa år ska ytterligare fem miljoner bilar skrotas.

Att kinesiska myndigheter övergår till konkret handling är en rejäl omsvängning efter att man under en lång rad av år sopat hälsoproblemen under mattan.

I våras kom första tecknet på en ny politik då regeringen meddelade att under den närmaste femårsperioden ska det investeras 2.000 miljarder kronor (!) i miljöförbättrande åtgärder i Kina.

 

Källor:

GOV.cn, "China scraps high-pollution vehicles in air cleanup"

BBC News Business, "China to scrap millions of cars to improve air quality"

BBC News Business, "China free coal policy in the north 'cut lifespans'"

Aldrig i livet att jag skulle vilja bo i en sådan miljö, i Beijing (= gasa)!
316
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.