Volvo visar pekskärmen i nya XC90

Volvo XC90 får mycket ny teknik under skalet, bland annat en läcker pekskärm, head up-display och röststyrning. Här kan du kolla in nyheterna som ska göra körningen säkrare.

Volvo visar pekskärmen i nya XC90
Nu bjuder Volvo på en närmare titt på infotainmentsystemet Sensus, som dyker upp i nya XC90.

Volvo fortsätter släppa mer information om nya XC90. Den blir helt officiell i höst, men vi har redan fått se bilder på interiören och nu är det dags att titta närmare på det nya infotainmentsystemet.

Till skillnad från dagens Volvomodeller får nya XC90 en stor pekskärm. Många anser att en pekskärm distraherar föraren, som måste titta ned på skärmen för att ändra en inställning, men enligt Volvo är detta marknadens modernaste infotainmentsystem som "maximerar tiden som föraren kan hålla blicken på vägen".

"I takt med att bilarna blir allt mer uppkopplade, och funktionerna och underhållningstjänsterna blir allt fler, blir det sätt som föraren interagerar med bilens system allt viktigare. Därför måste tjänsterna erbjudas på ett sätt som inte påverkar säkerheten negativt och som är intuitivt och optimerat för att användas under körning", säger Thomas M Müller, chef för elektronik och elmotorer på Volvo Car Group.

Volvo passar på att ge en känga till "andra premiumbilar på marknaden som ofta har mer än 30 knappar som sitter utspridda över hela instrumenteringen". Volvos system, som heter Sensus, har alltså en pekskärm som ska minska antalet knappar. Dessutom finns röststyrning och en head up-display för att föraren inte ska distraheras.

Så här ser Volvos nya infotainmentsystem ut – och vi kan också se att högtalarsystemet nu kommer från brittiska Bowers & Wilkins. Fler stora bilder finns längre ned.

Thomas M Müller har titeln Vice President Electrics/Electronics & E-Propulsion på Volvo Car Group.

Pekskärmen består av flera rutor, en för varje område – som navigation och multimedia. Längst upp finns ett meddelandefält och längst ned finns klimatanläggningen. När föraren vill ändra en inställning blir den aktuella rutan större, men de andra rutorna finns kvar i mindre storlek. På så sätt behöver föraren inte gå en omväg via en huvudmeny för att byta funktion.

Några av apparna som blir tillgängliga i Volvo XC90 är Park & Pay som låter föraren betala parkeringen direkt i bilen, internetradio, uppkopplad navigation, musikströmning samt en app för servicebokning. Självklart kommer också Appleanvändarna kunna använda CarPlay, för att få upp telefonens appar på bilens infotainmentskärm.

"XC90 talar inte bara om när det är dags för service, utan föreslår också en tid på din Volvoverkstad. Appen Connected Service Booking är första steget i att integrera märkesverkstaden i det uppkopplade ekosystemet", säger Thomas M Müller.

Volvochefen: "Vi ska bli bilvärldens Apple"
Läs också: Apple lanserar CarPlay – Volvo först ut

Jag tycker det är helt rätt av Volvo att satsa på en pekskärm. Jag tror det blir riktigt bra!
879
146
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.