Officiell: Här är nya BMW X6

Här finns alla detaljer på andra generationen BMW X6. Designmässigt hittar vi likheter med både X5 och nyligen visade X4. Vad tycker du om designen på nya X6? Rösta med gasa/bromsa!

BMW X6 andra generationen 2014

BMW visar upp nya X6 i höst.

Egentligen är det ganska märkligt hur BMW fått behålla nischen "suv-coupé" helt för sig själv, i så många år. Men nu ska det bli ändring på det, vi vet att Mercedes MLC inte är långt borta och från Ingolstadt kommer en coupéversion av nästa generation Audi Q7, logiskt döpt till X6.

Men konkurrenterna är så långsamma att BMW faktiskt är på väg att skifta till sin andra generation X6. Tekniskt vet vi att nya BMW X6 bygger på teknik från suvbrodern BMW X5 och spionbilderna på X6 har antytt att det finns ett tydligt släktskap med nyligen lanserade lillbrorsan BMW X4.

Och nu kan vi alltså se de första bilderna på nya BMW X6.

BMW X6 andra generationen 2014

Inredningsmässigt blir nya BMW X6 väldigt lik X5, och något annat var heller inte att vänta.

BMW X6 får i princip samma drivlinor som X5 vilket innebär att den lanseras med tre motoralternativ. Alla kopplade till den åttaväxlade automatlådan som har både start/stopp och coasting-funktion, där du seglar fram istället för att motorbromsa. Populärast i Europa blir sannolikt BMW X6 xDrive30d med en dubbelturbomatad rak sexcylindrig dieselmotor på 258 hk och 560 Nm.

BMW X6 M50d får den trippelturbomatade raka dieselsexan vilken ger 381 hk och maffiga 740 Nm i vridmoment. Båda dieselmotorer får ureainsprutning för sänkta kväveoxidutsläpp.

Alternativet till dieselsexorna blir 4,4-liters V8 bensinmotorn med 450 hk och 650 Nm. Lite längre fram kommer fler motoralternativ, en bensinhybrid för den nordamerikanska marknaden samt givetvis också en kraftfull BMW X6 M, med samma 4,4 liters-V8 som sitter i BMW M5 och M6, det vill säga 560 hk.

BMW X6 andra generationen 2014

Bakre hjulhusen på nya BMW X6 får ett väldigt markerat veck. Kanske kräver en viss tillvänjning...

BMW X6 andra generationen 2014

Bilden är beskuren i överkant och tur är väl det, takhöjden i baksätet är nog inte starkaste kortet hos nya BMW X6.

BMW X6 andra generationen 2014

Uppdatering 6/6: Nu är BMW X6 officiell och vi har uppdaterat bildgalleriet här nedan med officiella bilder. Nya X6 är 34 millimeter längre och tolv millimeter högre än dagens modell och väger tio kilo mindre. Inga större förändringar, alltså.

På insidan märks dock att BMW uppdaterat X6 – många detaljer känns igen från X5. BMW ska visa upp X6 på bilsalongen i Moskva i augusti, och försäljningen startar strax därefter.

Jag gillar verkligen designen på nya BMW X6 – det blir tummen upp!
519
450
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.