Hela listan: Här är årets viktigaste suv-nyheter

Nu storsatsar biltillverkarna på suvar – försäljningen har exploderat och många väljer en suv istället för en kombi. Här är alla nya suv-modeller som lanseras det närmaste året.

Hela listan: Här är årets viktigaste suv-nyheter
Bara i Tyskland står suvarna för hela 17,4 procent av alla sålda bilar – och enligt marknadsanalytiker kan den siffran fördubblas till 2020.

De senaste åren har försäljningen av suvar och crossoverbilar fullständigt exploderat – och det har åtminstone delvis skett på bekostnad av "vanliga" bilar. Många köpare väljer hellre en suv än en kombi, något som på lång sikt kan drabba försäljningen av mellanklassbilar.

De flesta biltillverkare erbjuder någon form av suv eller crossover. Tekniken hämtas oftast från befintliga modeller vilket gör suvarna relativt billiga att tillverka. Samtidigt kan biltillverkarna ta extra betalt för den upphöjda sittpositionen och den kaxiga designen.

Här nedan har vi listat 17 av nyheterna i suv-klassen, där många av dem kommer lanseras under det kommande året. Vilken ser du fram emot mest?

Läs också: Suvarna ökar – är mellanklassen på väg att dö?

Mercedes GLK blir rundare och snålare

I den övre mellanklassen slåss bland annat Volvo XC60, BMW X3 och Audi Q5 om köparna. Porsche Macan är ett nytt inslag i klassen, och 2015 släpper också Mercedes en helt ny GLK, som får ett betydligt rundare designspråk än dagens lite fyrkantiga modell.

Nya Mercedes GLK växer ungefär nio centimeter på längden och mycket av tekniken under skalet kommer från C-klass. Det innebär att också GLK går att beställa med luftfjädring.

Även interiören får ett mjukare och rundare designspråk med fristående infotainmentskärm, kontrollenhet med pekskärm och runda luftutsläpp.

Den nya designen innebär också att Mercedes kan sänka luftmotståndet rejält jämfört med dagens modell. Tillsammans med snålare motorer innebär det lägre utsläpp. Mercedes GLK kommer också som laddhybrid med en räckvidd på eldrift på omkring tre mil.

Läs också: Mercedeschefen: "Vi ska ha minst en suv i varje segment"

Audi Q5 dröjer till 2016

Även konkurrenten Audi Q5 kommer i en helt ny version. Precis som modet föreskriver blir den lättare – Q5 väger ungefär 80 kilo mindre än den nuvarande modellen.

Nya Audi Q5 bygger på samma teknik som nästa generation A4, som lanseras 2015. Säljstarten för Q5 dröjer förmodligen till 2016. En av nyheterna är Audis LED Matrix-strålkastare, som drar mindre ström och ger bättre ljus än dagens xenonstrålkastare. Audi Q5 kommer som laddhybrid med en elräckvidd på fem mil.

Läs också: Audi ska köra om BMW med fler suvar

Ansiktslyft X3 med ny motor

BMW har redan visat upp en ansiktslyft version av storsäljaren X3 för att hålla modellen fräsch i ytterligare några år. Förutom några försiktiga designförändringar finns den största nyheten under motorhuven.

BMW X3 får en ny dieselmotor på 2,0 liter, där effekten höjs från 143 till 150 hästkrafter i X3 xDrive18d och från 184 till 190 hästkrafter i X3 xDrive20d. Den nya motorn uppfyller Euro 6-kraven.

Läs också: BMW X3 får ett lyft – här är bilder och fakta

Klassens nya storsäljare?

Det är tolv år sedan Porsche lanserade Cayenne och den modellen kan inte beskrivas som något annat än en försäljningssuccé. Nu ger sig Porsche in i klassen under med Macan, som redan börjat säljas.

Den finns med både bensin- och dieselmotorer, men än så länge finns ingen laddhybridversion. Vi testade Porsche Macan mot två konkurrenter och mot storebror Cayenne i nummer 10/2014 – klicka för att läsa direkt!

G-klass i miniformat

När vi testade suvar i nummer 4/2013 deltog allt från Range Rover, Porsche Cayenne och Dodge Durango. Men en av bilarna stod ut med enorm karisma och underbar charm: kantiga Mercedes G-klass, som sålts sedan 1970-talet.

Enligt tyska auto motor und sport jobbar Mercedes nu på en mindre och snällare "cityversion" av G-klassen. Eventuellt döps den till Mercedes City G.

Om bilen blir verklighet får den G-klassinspirerad design, teknik från Mercedes A-klass och en längd på ungefär 4,20 meter. Framhjulsdrift blir standard och fyrhjulsdrift blir tillval.

Galet koncept kan bli verklighet

Renault visade upp konceptbilen Kwid på bilsalongen i Delhi – och det är inte alls otroligt att den fräcka uppstickaren faktiskt sätts i serieproduktion.

Renault Kwid mäter 3,60 meter på längden och skulle kunna utvecklas i samarbete med Smart.

Opel utmanar Hyundai Santa Fe

Opels försök med suven Antara blev ingen jättehit i Sverige, men den nya generationen har alla förutsättningar för att lyckas.

Opel Antara växer på alla ledder för att erbjude bättre innerutrymmen. En nyhet är de helt nya, turboladdade SIDI-bensinmotorerna som också ska erbjudas i Antara.

BMW X1 med nya Minimotorer

BMW X1 byter bak- mot framhjulsdrift när den nya generationen börjar säljas 2015. Fyrhjulsdriftssystemet xDrive finns dock som tillval.

Motorerna hämtas från nya Mini och BMW 2-serie Active Tourer, vilket innebär tre- och fyrcylindriga motorer på mellan 1,5 och 2,0 liter, med en effekt på 122–225 hästar.

Läs också: BMW X1 gör helt om och blir framhjulsdriven
Läsarnas spionbilder: BMW X1 och 2-serie Active Tourer

Spionbilder: Här är framhjulsdrivna BMW X1
Spionfilm: BMW X1 blir helt ny – och framhjulsdriven


Gå vidare till sida 2: Minstingen Mazda CX-3, storsäljaren Volkswagen Tiguan, maffiga Audi Q7 och helt nya Volvo XC90