Ford betalar ägarna för felaktig förbrukningssiffra

Nu backar Ford – flera av modellerna har marknadsförts med alltför optimistiska förbrukningssiffror som inte alls stämmer med verkligheten. Tusentals ägare får pengar tillbaka.

Ford betalar ägarna för felaktig förbrukningssiffra
Ford justerar förbrukningssiffrorna för flera modeller, bland annat Fiesta, i USA.

När biltillverkarna lovar en viss förbrukningssiffra är det sällan som den stämmer med verkligheten – det har vi visat i vår artikelserie Bränslebluffen. I USA har en del bilägare stämt tillverkarna eftersom bilarna varit törstigare än utlovat.

Nu medger också Ford att förbrukningssiffrorna för flera modeller är alltför optimistiska. Det gäller vissa versioner av Ford Fiesta, Fusion, C-Max samt Lincoln MKZ, som i en del fall får den officiella förbrukningssiffran sänkt med fem miles per gallon.

I samband med upptäckten gör Ford också utbetalningar till totalt 200.000 ägare i Nordamerika, skriver Detroit News. Ägarna får mellan 900 och 7.500 kronor, men framför allt är beslutet ett stort slag mot Ford, som själva hyllat den låga förbrukningen i hybrid-, el- och EcoBoost-bilarna.

"Det här visar behovet av fortsatt noggrann granskning av bränslesiffrorna. Kunderna måste kunna lita på att bilarnas förbrukningssiffror ger pålitliga och rättvisa uppskattningar av den verkliga förbrukningen", säger Chris Grundler, som är chef för transport- och luftkvalitetsavdelningen på Environment Protection Agency.

Ford Fusion, som senare ska säljas som Mondeo i Europa, är en av modellerna som nu får förbrukningssiffran höjd.

Ford justerade förbrukningssiffrorna för C-Max Hybrid redan i augusti. Siffran höjdes med omkring tio procent, från 5,0 till 5,5 l/100 km. Även Hyundai och Kia har tvingats betala ut drygt 2,8 miljarder kronor till bilägarna efter att ha marknadsfört bilarna med felaktiga förbrukningssiffror.

"Ford ska absolut leverera den bästa bränsleekonomin och ge korrekt information. Vi ber om ursäkt till våra kunder och kommer tillhandahålla goodwill-utbetalningar till drabbade ägare. Vi genomför också åtgärder för att förbättra processerna för att detta inte ska hända igen", säger Alan Mulally, vd för Ford.

I filmen här nedan kan du se exakt vad som gick fel med förbrukningssiffrorna.

Jag tycker det är viktigt att den officiella förbrukningssiffran stämmer med verkligheten.
254
19
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.