Tesla skänker bort patent – fritt fram för konkurrenter

Bilbranschen höjer på ögonbrynen när Elon Musk nu släpper lös tekniken som Tesla Model S och de snabba laddstationerna bygger på. Anledningen är att Tesla inte kan bygga elbilar snabbt nog för att lösa klimatkrisen.
Annons

Under torsdagen valde Tesla att öppna upp företagets patent för allmänheten. Alla som vill använda Teslas teknik får nu alltså göra det – förutsatt att de gör det ”i god tro”, och inte för att skada Tesla som företag.

Teslachefen Elon Musk redogjorde för det kontroversiella beslutet i ett blogginlägg. Han vill föra elbilstekniken framåt och inte hindra andra från att göra det med teknik och patent från Tesla.

”Tesla Motors skapades för att påskynda införandet av hållbar transport. Om vi bygger spännande elbilar, men sedan lägger en immateriella landminor bakom oss för att hindra andra, agerar vi på ett sätt som strider mot vårt mål. Tesla kommer inte starta några patenträttegångar mot någon som, i god tro, vill använda vår teknologi”, skriver Elon Musk.

Konkret handlar det om patent som Tesla har för både bilar och superladdare. Däremot ingår inte Teslas batteripaket, som utvecklats tillsammans med Panasonic.

Tesla skänker bort patent – fritt fram för konkurrenter
Enligt branschtidningen Automotive News för Elon Musk diskussioner med BMW, som eventuellt vill använda Teslas system för snabbladdning.

Risken med beslutet är att andra biltillverkare nu ansöker om patent för ny teknik med målet att blockera Teslas öppna patentpolicy. Enligt Elon Musk gäller det alltså för Tesla att hinna före konkurrenterna med att ansöka om nya patent, och sedan göra även dem öppna för allmänheten.

”När man tänker på att bilproduktionen uppgår till 100 miljoner bilar per år och den globala bilflottan uppgår till ungefär två miljarder bilar, är det omöjligt för Tesla att bygga elbilar snabbt nog för att lösa klimatkrisen”, skriver Elon Musk i sitt blogginlägg.

Han hoppas nu att de fria patenten ska snabba upp elbilsproduktionen hos andra tillverkare.

Läs också: Teslas superladdare kommer till Sverige
Läs också: Tesla attackeras med anonym lapp
Läs också: Tesla öppnar permanent butik i Täby Centrum

Annons
Annons
Rulla till toppen