Gordon Murray kritiserar McLaren P1 – vill bygga ny superbil

Mannen bakom McLaren F1 tycker efterträdaren P1 är för tung och komplicerad. Han drömmer om en ny, lätt superbil – och avslöjar vad han själv har i garaget.

Gordon Murray kritiserar McLaren P1 – vill bygga ny superbil

McLaren F1 brukar av många bilentusiaster kallas den bästa superbilen någonsin, möjligtvis i konkurrens med Ferrari F40. Mannen som skapade McLaren F1, Gordon Murray, utvecklar idag små citybilar och har stort fokus på låg vikt.

Men han är inget stort fan av dagens efterträdare till McLaren F1, nämligen superbilen P1. Det avslöjar han i en intervju med Goodwood Road & Racing.

"De har gått i en helt annan riktning jämfört med McLaren F1. Jag säger inte att P1 inte är en bra bil, men den är en 180-graderssväng från vad McLaren F1 var. Den var en ren förarbil, en uppvisning i ingenjörskonst men också en bil du kunde använda varje dag. Vi kunde absolut ha gett den tre eller fyra gånger så mycket downforce men vad skulle det ha varit bra för?", säger han.

McLaren P1, LaFerrari och Porsche 918 Spyder har enligt många tagit superbilarna till en ny nivå, men Gordon Murray kallar dem "monsterbilar" och klagar på att de väger 1,5 ton. 

Han nämner också att han skulle vilja utveckla en ny, lätt superbil med förbränningsmotor och "ren ingenjörskonst" – "en motsats till P1 och LaFerrari", som han själv säger.

I Gordon Murrays eget garage står inte mindre än tio bilar. Ingen bil väger mer än 900 kilo. I garaget finns två Lotus Elan, en Frogeye Sprite, en Rocket, en Smart Roadster, en Porsche 550 Spyder-replika, en Fiat 500, en Renault 4 och en Ford Cortina.

Låg vikt är det absolut viktigaste för en rolig körupplevelse.
336
37
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.