Gröna Bilister får ny ordförande: "Vi säger inte nej till bilen"

Enligt Gröna Bilisters nya ordförande måste vi anpassa bilkörningen efter klimatet – och hon hoppas att motorsporten kan hjälpa till.

Gröna Bilister får ny ordförande: "Vi säger inte nej till bilen"
Förra året fick laddhybriden Volvo V60 D6 AWD dela förstaplatsen med gasdrivna Volkswagen Passat TSI Ecofuel när Gröna Bilister utsåg "Miljöbästa bilen".

Johanna Grant är ny ordförande för Gröna Bilister.

Gröna Bilister har för första gången fått en kvinnlig ordförande – Johanna Grant. En av de första uppgifterna hon ska ta tag i på nya jobbet är att moderera ett seminarium i Almedalen. Gröna Bilister har bjudit in drivmedelsbolagen och flera politiker för att diskutera möjligheten att få till klimat- och ursprungsmärkning av drivmedel på mackarna – en kampanj som går under namnet "Jag vill veta".

• Hur känns det att bli ordförande?

"Det känns spännande och utmanande. Gröna Bilister är ju en erkänd organisation som länge varit en stark röst i debatten så för min del ger detta en ny plattform och nya kanaler att vara med och påverka."

• Skulle du kalla dig själv för bilentusiast eller bilnörd?

"Om sanningen ska fram kan jag väldigt lite om bilar för att vara med i detta sammanhang. Jag har haft körkort sedan jag var 18 år men hann under min tid som miljövetarstudent anta andra resvanor som cykel och kollektivtrafik innan jag började utnyttja mitt körkort. Vi äger inte heller någon bil idag, men har nyligen gått med i en bilpool. Man kanske kan kalla mig för en försiktig bilentusiast men främst är jag nog en 'grön mobilist'."

• Många av våra läsare, som älskar bilar och att köra bil, ser Gröna Bilister som ett hot mot deras hobby och intresse. Hur ser du på det?

"Tvärtom. I Gröna Bilister säger vi inte nej till bilen, men för att i fortsättningen kunna köra bil som individuellt resesätt behöver den anpassas till planetens gränser. Vi står inför stora utmaningar när det gäller klimatfrågan och mycket ska hända på kort tid. Här har bilsporten en roll att driva på miljöteknikutvecklingen och skapa en attraktion kring nya bilmodeller och förnybara drivmedel, till exempel som man redan gör genom elbilsrallyn."

Johanna Grant hoppas att motorsporten kan hjälpa till att driva på miljösmartare bilteknik. Här är förra årets elbilsrally i Öresund. Foto: Öresundskraft

• Vad är planerna för Gröna Bilister i framtiden?

"I höst kommer vi fortsätta att arbeta med 'Miljöbästa bil 2015' och planera en förlängning av 'Jag Vill Veta', men om vi verkligen ska kunna nå den omställningen i samhället som krävs ur miljösynpunkt behöver vi även tänka mobilitet, hållbart resande och alternativ till bil där beteendefrågor är av vikt. I det området vill Gröna Bilister göra sig hörda och vara en stark aktör som driver på utvecklingen."

Jag tycker det är viktigt att vi anpassar bilarna och bilkörningen för att klara miljömålen.
121
81
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.