Volvo V70 byter namn till V90 och blir exklusivare

Volvo skrotar V70 och döper om den nya kombimodellen till V90. Den blir större och lyxigare än någonsin – och hämtar mycket teknik från andra generationen XC90.

Volvo V70 byter namn till V90 och blir exklusivare
Så här tänker sig vår illustratör att nya V90 kommer se ut. Större, rymligare och lyxigare, och med mycket designinspiration från nya XC90. Illustration: Schulte Design

Volvo planerar just nu den stora premiären för andra generationen XC90, som ska visas upp i höst. Men ett år senare, hösten 2015, får vi också se de första bilderna på efterföljaren till dagens V70.

Det handlar alltså om en extremt viktig modell för den svenska marknaden. Försäljningsstarten är planerad till 2016 men redan nu kan vi visa de första illustrationerna på den nya modellen.

Först och främst väljer Volvo att skrota det inarbetade namnet V70 och istället döpa efterföljaren till V90. Det signalerar att modellen ska klättra uppåt på prestigestegen – den blir betydligt lyxigare och exklusivare än dagens modell.

Läcker design från koncepten

Volvo har flera spännande nyheter som också kommer till V90. Till att börja med bygger bilen på Volvos skalbara arkitektur. V90 blir därmed en "sänkt" version av nya XC90. Jämfört med dagens V70 växer nya V90, framför allt på längden, men höjden förblir näst intill oförändrad.

Taklinjen blir något mer sluttande för att skapa en snygg coupéprofil – lite av en "V90 Shooting Brake". Här hämtar Volvo mycket inspiration från Concept Estate.

Även interiören hämtar designinspiration från konceptbilarna och från nya XC90. Glasdetaljer från Orrefors, högtalarsystem från Bowers & Wilkins och ett nytt infotainmentsystem med stöd för Apple CarPlay är några av interiördetaljerna som V90-köparna får njuta av.

Interiören i nya Volvo V90 får vi ett smakprov på redan nu i form av nya XC90. Största nyheten är infotainmentsystemet Sensus.

Smarta säkerhetssystem

Målet är att ingen ska omkomma eller skadas svårt i en ny Volvo år 2020. Därför satsar Volvo stort på smarta säkerhetssystem, där många av dem får premiär redan i XC90. Senare kommer systemen också till V90. 

Det handlar bland annat om den nya filassistansen, som ser till att hålla bilen inom filmarkeringarna om de är synliga. Volvo utvecklar dessutom en funktion för att bromsa bilen om föraren försöker göra en vänstersväng över vägbanan om en bil närmar sig framifrån eller från höger i en korsning. Förhoppningsvis är systemet färdigutvecklat när V90 ska lanseras.

Självklart får Volvo V90 också adaptiv farthållare med autobromssystemet City Safety. Numera kan systemet också känna igen cyklister, och målet är att systemet i framtiden också ska kunna känna igen djur längs vägbanan.

Laddhybrid och nya dieslar

Volvo har nu börjat bygga de nya, fyrcylindriga dieselmotorerna som går under namnet VEA – Volvo Engine Architecture. Den första modellen har 181 hästkrafter och 400 Nm, men senare kommer både svagare och starkare versioner.

I nuläget går den att kombinera med en 8-stegad automatlåda, men inte med fyrhjulsdrift. Det har Volvo förhoppningsvis åtgärdat när V90 lanseras 2016. Kombinationen dieselmotor, fyrhjulsdrift och automatlåda lär bli populär bland svenska bilköpare.

Men Volvo satsar också stort på hybridteknik. Toppversionen av V90 får en fyrcylindrig bensinmotor med turbo som också bygger på Volvos flexibla motorteknik VEA. Den kombineras med en elmotor för att skapa en smart laddhybrid som kan laddas i ett eluttag. Fyrhjulsdrift kommer "på köpet" eftersom elmotorn driver bakhjulen.

Börjar säljas 2016

Trots ett omfattande facelift sjunger Volvo V70 på sista versen. De första officiella faktauppgifterna och teaserbilderna borde alltså dyka upp under slutet av 2015 eller början av 2016. Försäljningsstarten är planerad till senare under 2016.

På den kinesiska marknaden lanserar Volvo en förlängd S60 med laddhybridteknik. Samma teknik kommer också till V90, förmodligen med namnet T8 AWD.

Mer att läsa

Är du nyfiken på hur nya interiören på nya Volvo V90 kommer se ut – ta en titt i bildgalleriet för nya XC90. Interiörerna blir näst intill identiska.

Volvo V90 får också det nya infotainmentsystemet Sensus med pekskärm och stöd för CarPlay. Titta närmare på det här.

Toppversionen med hybridteknik får förmodligen heta V90 T8 AWD – läs mer om tekniken här.

 Läs mer om säkerhetssystemen i XC90, som också kommer till V90.

• Här finns alla våra artiklar om nya Volvo XC90.

• Här finns alla våra artiklar om Volvos konceptbilar.

Jag tycker Volvo gör rätt som gör V70 exklusivare och byter ut namnet mot V90.
778
176
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.