Android Auto är Googles utmanare till Apple CarPlay

Google tänker ta över instrumentpanelen på din bil med nya Android Auto – en direkt konkurrent till Apple CarPlay. Redan nästa år dyker Android Auto upp på bilmarknaden.

Android Auto är Googles utmanare till Apple CarPlay
Volvo är en av flera tillverkare som ingår i Open Automotive Alliance, som nu lanserat Android Auto. Men vem som hinner först med systemet återstår att se.

Apple har redan visat upp ett smidigt sätt att använda appar i mobilen direkt på skärmen i bilen. Lösningen kallas CarPlay och kommer bland anant till nästa generation Volvo XC90, som visas upp officiellt i höst.

I april visade Microsoft upp en liknande lösning och under onsdagkvällen fick vi också se hur Googles motsvarighet fungerar.

Systemet kallas Android Auto och fungerar med alla smarta telefoner med operativsystemet Android. Detta är den första konkreta nyheten från Open Automotive Alliance, där Google, chiptillverkaren Nvidia och flera biltillverkare ingår.

Fördelen med Android Auto (och de motsvarande systemen från Apple och Microsoft) är att apparna för exempelvis navigation, musik och telefon inte finns i bilens infotainmentsystem. Istället finns apparna i telefonen. Apparna visas i ett mer bilvänligt format i skärmen i bilen. Föraren kan styra funktionerna med bilens knappar eller med röststyrning.

Volvo har redan visat upp nästa generation av infotainmentsystemet Sensus, som får pekskärm och stöd för Apples motsvarighet CarPlay. Men nu meddelar Volvo att Sensus också får stöd för Android Auto.

"Googles syn på användarfokus och att använda teknik för att förbättra människors vardag gör Android Auto till ett perfekt komplement till Volvoupplevelsen", säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Personvagnar.

Några av funktionerna som Android Auto har stöd för är Googles sökfunktion, kartor och navigation, Google Play Music och tredjepartsappar som Spotify. 

Android Auto dyker upp på bilmarknaden under 2015. Här nedan kan du titta närmare på hur Android Auto fungerar.

Läs också: Nu kommer Google till din bil – Audi först ut
Läs också: Microsoft utmanar Apple med Windows in the Car
Läs också: Volvo visar pekskärmen i nya XC90

Jag har en Androidtelefon.
197
135
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.