”Det behövs 10–15 miljarder för att få Nevs på rull igen”

Nevs hankar sig fram på lån med höga räntor, och enligt journalisten Jonas Fröberg är läget mycket allvarligt. "Det krävs oerhört mycket pengar", säger han.
Annons

Krisen i Nevs fortsätter. Nu väljer Nevs att pantsätta fordon och delar av fastigheten för att få låna 58 miljoner kronor, skriver SR P4 Väst. Pengarna behövs för att klara den akuta ekonomiska krisen.

Men på längre sikt behövs betydligt mer pengar än så, enligt Jonas Fröberg, som är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Under onsdagmorgonen intervjuades han i SR P1 Morgon.

Problemet för Nevs är att pengarna från Kina inte betalas ut. Nevs förhandlar just nu med två biltillverkare och två finansiärer – men det är bråttom. Nevs har tagit lån med höga räntor.

”Det är problematiskt när det är kinesiska pengar, för den kinesiska statsapparaten är väldigt krånglig och väldigt nyckfull, och det har vi sett tidigare i Saabhistorien och det ser vi nu igen”, säger Jonas Fröberg till Sveriges Radio.

Enligt honom är läget oerhört allvarligt. Nevs har lovat underleverantörerna att produktionen ska komma igång efter semestrarna i augusti. Eftersom läget är så osäkert vill leverantörerna i princip ha pengar i handen för att leverera delar till Saab. 

”Det krävs oerhört mycket pengar för att få det här på rull, det kanske krävs 10–15 miljarder kronor innan man får in mer pengar än man gör av med”, säger Jonas Fröberg.

Läs också: Nevs håller Saabfabriken stängd till augusti
Läs också: Nevs har miljonskuld hos Kronofogden
Läs också: Nevs skär ner igen – 72 personer slutar

Annons
Annons
Rulla till toppen