Ford Edge kommer till Europa – ska utmana BMW X3

Ford Edge har tidigare bara sålts i USA – men nu kommer den också till svenska bilköpare. Den ska utmana BMW X3 och Volvo XC60 med större utrymmen, lägre pris och mycket ny teknik.

Ford Edge kommer till Europa – ska utmana BMW X3

Här i Sverige har Ford sålt suv-modellen Kuga i flera år, och snart får den också sällskap av Ford Edge – en något större crossovermodell som ska utmana Audi Q5, BMW X3 och Volvo XC60.

Ford Edge baseras i grund och botten på samma teknik som nya Mondeo, som ännu inte börjat säljas i Sverige. Marknadsandelen för suvar har ökat från 10 till 21 procent de senaste fem åren och därför blir Edge en viktig modell.

Ford Edge får en hel del ny teknik. Förutom adaptiv styrning, som snabbar upp styrningen i låga hastigheter, kommer bland annat...

• Active Noise Cancellation, som spelar in ljudet i kupén med tre mikrofoner och sedan skickar ut en motsatt ljudsignal i högtalarna. Det ska ge lägre bullernivå.

• Front Split View, som hjälper föraren i knepiga trafiksituationer som korsningar och parkeringsplatser. Längst fram finns en kamera på varje sida av bilen, som filmar vad som händer rakt till vänster respektive höger om bilen.

• Krockkudde i säkerhetsbältet, som fördelar krockkraften över en fem gånger större yta på kroppen. Finns också i nya Mondeo.

Ford Edge får fyrhjulsdrift som tillval. Systemet har också Torque Vectoring Control och Curve Control, som ser till att skicka rätt mängd kraft till rätt hjul även i skarpa kurvor, för att minska understyrningen.

Ford Edge får en dieselmotor på 2,0 liter som ger antingen 180 eller 210 hästkrafter. Senare kommer också ett antal bensindrivna EcoBoost-motorer med turbo. Priserna beräknas hamna på drygt 360.000 kronor vilket är ungefär lika mycket som för Volvo XC60.

Läs också: Vi kollar in nya Ford Mondeo: Bättre sent än aldrig
Läs också: Nya Ford Edge kan komma till Sverige

Jag skulle helt klart hellre välja en Ford Edge än en BMW X3.
194
132
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.