Jaguar Project 7 sätts i produktion – en F-Type som Speedster

Jaguar har startat en ny specialavdelning som ska bygga 250 exemplar av den superläckra speedstermodellen Project 7. Med kompressor-V8 och diffbroms!

Jaguar Project 7 sätts i produktion – en F-Type som Speedster
Jaguars nya avdelning Special Operations ska bygga 250 exemplar av superläckra Project 7.

Har du någonsin hört en Jaguar F-Type vet du hur härligt den låter – särskilt med den speciella "avgasknappen" intryckt. Och det blir förstås inte sämre i den öppna roadstermodellen med nedfällt tak.

På Goodwood Festival of Speed visade Jaguar förra året upp den läckra konceptbilen Project 7, som var en öppen speedsterversion av F-Type Roadster. Lagom till årets upplaga av Goodwood Festival of Speed levererar Jaguar den goda nyheten att Project 7 faktiskt ska sättas i produktion!

Jaguar Project 7 blir en extremt exklusiv modell som bara ska byggas i 250 exemplar, och till ett pris av 1,6 miljoner kronor styck. Den ska tillverkas hos Jaguars nya avdelning Special Operations som brittiska Autocar beskriver som "en blandning mellan Bentley Mulliner och Mercedes AMG".

Sjuan i modellnamnet står för antalet gånger som Jaguar vunnit på Le Mans, och bilen ska också föra tankarna tillbaka till Jaguar D-Type. 

Jaguar Project 7 har en uppdaterad version av den kompressormatade V8-motorn från resten av modellprogrammet. Här ger motorn 575 hästkrafter vid 6.500 r/min och 680 Nm vid 2.500–5.500 r/min. Den 8-stegade automatlådan är standard och kan skötas med rattpaddlar.

Det innebär att Jaguar Project 7 accelererar till 100 km/h på 3,8 sekunder och toppar 315 km/h. Den blir därmed en av de snabbaste produktionsbilarna Jaguar byggt. Project 7 blir omkring 80 kilo lättare än F-Type Roadster och väger 1.585 kilo.

Förutom effekttillskottet och bantningskuren får Jaguar Project 7 diffbroms, 20-tumshjul med Continental ContiForceContact-däck, fyra avgasutblås, keramiska bromsskivor, hårdare fjädring, tyngre styrkänsla, snabbare växlingar och bättre gasrespons. Dessutom utvecklar Project 7 hela 177 procent mer downforce i toppfart än F-Type Roadster.

Jaguar Project 7 är alltså en "speedster" men om solskenet skulle förbytas i regn kan föraren knäppa på ett enkelt tygtak. 

Bilarna ska börja levereras 2015 men redan nu kan du kolla in alla läckra detaljer i bildgalleriet här nedan.

Läs också: Jaguar Project 7 – en läckrare F-Type

Dra mig baklänges så läckert – habegäret är enormt!
90
23
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.