Toyotas nya bränslecellsbil kostar 700.000 kronor

Toyota släpper snart en helt ny modell som inte släpper ut mer än vatten i avgasröret. Men det kostar att köra miljösmart – Toyota FCV kostar lika mycket som en BMW M3.

Toyotas nya bränslecellsbil kostar 700.000 kronor
Så här ser den ut, Toyota FCV. Bränslecellsbilen ska börja säljas i Europa sommaren 2015.

I maj provkörde vi en Hyundai ix35 som kostade 1,5 miljoner kronor och som bara kunde tankas på ett enda ställe i hela Sverige. Det var alltså enbränslecellsbil, och fördelen är att avgasröret inte släpper ur sig något annat än vatten (som vi också fick dricka på provkörningsrundan).

Nu visar också Toyota upp en bränslecellsmodell, som lanseras i Japan i april 2015 och som därefter också ska lanseras i Europa och USA. Bilen kostar 688.000 kronor – alltså bara hälften så mycket som Hyundai ix35 i bränslecellsutförande, men det är också lika mycket som en BMW M3.

Modellen går just nu under namnet Toyota FCV och har en bränslecellsstack som omvandlar vätgas till elektricitet. Bilen drivs av en elmotor med vattenånga som enda utsläpp.

Toyota FCV ska klara 50 mil på en tank vätgas – och det enda som kommer ur avgasröret är vattenånga.

Toyota lovar att FCV har både prestanda och räckvidd i nivå med en bil med förbränningsmotor. Att tanka tar tre minuter och en full tank räcker för 50 mils körning.

"Vi är mycket entusiastiska över den kommande introduktionen av bränslecellstekniken. Naturligtvis finns det många utmaningar som väntar, till exempel tillgången till infrastruktur för bränslepåfyllning och kundmedvetenhet. Men vår långa historia med hybridtekniken ger oss all den erfarenhet som vi behöver för att lansera en ny teknik på marknaden. I Europa kommer vi stegvis att introducera bilen på utvalda marknader. Vi är övertygade om att vätgas framöver kommer bli alltmer populärt som sätt att driva fordon", säger Karl Schlicht, vice vd för Toyota Motor Europe.

Jag skulle mycket hellre köra Toyotas bränslecellsbil än en BMW M3!
271
260
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.