Här bygger BMW en ny fabrik för sju miljarder

BMW storsatsar med en helt ny fabrik med 1.500 anställda som ska bygga 150.000 bilar om året – och den ligger inte i Tyskland.
Annons

Att bygga bilar i Tyskland och sedan exportera dem kan bli dyrt. För att minska kostnaderna har Volkswagen redan nu en stor fabrik i Mexiko där över tio miljoner bilar byggts de senaste 50 åren, och förra veckan blev det också klart att Mercedes bygger en ny fabrik i Mexiko tillsammans med Infiniti.

Nu bekräftar även BMW att en ny tillverkningsanläggning ska byggas i San Luis Potosi. Anledningen är att Mexiko erbjuder bra infrastruktur och lägre lönenivå än i Nordamerika samt handelsavtal med USA. Ambitionen är att fabriken ska vara igång och bygga bilar 2019. Kapaciteten ska ligga på 150.000 bilar om året, fabriken ska ha 1.500 anställda och totalt investerar BMW 6,8 miljarder kronor i projektet.

Exakt vilka modeller som BMW ska bygga i den nya fabriken, och hur den påverkar BMW:s befintliga fabrik i South Carolina i USA, är inte klart. 

”Mexiko är en idealisk plats för BMW-gruppen och det blir en viktig fabrik i vårt produktionsnätverk”, säger Harald Krüger, styrelseledamot i BMW med ansvar för produktion.

Läs också: Vi besöker VW-fabriken i Mexiko – stor och extremt viktig

Annons
Annons
Rulla till toppen