Ny Smart blir äntligen smart – tack vare Renault

Nu börjar det brännas och här får ni fler detaljer om helt nya Smart Fortwo och Forfour. Båda bilarna börjar säljas direkt efter Parissalongen i höst. Den parkeringsvänliga längden känner vi igen på Fortwo/Forfour men båda modellerna växer en hel decimeter i bredd. Full presentation från Smart kommer på onsdag, 16 juli.
Annons

Stämmer den förhandsinformation som vi fått öppnar Smart champagnekorkarna på onsdag, 16 juli. Då ska de helt nya modellerna Smart Fortwo och Smart Forfour premiärvisas. Alla detaljer är inte kända ännu men vi har ändå lyckats skrapa ihop de viktigaste faktauppgifterna och designen ger Smart smakprov på i videon ovan.

Som vi vet delar Smart Fortwo och Forfour teknik med Renault Twingo (världens smartaste Renault), som premiärvisades i mars. Renault och Mercedes delar på utvecklingskostnaderna, speciellt viktigt för Smart då det finns ytterst få komponenter som går att hämta från Mercedes-modellerna.

Cirka 70 procent av komponenterna delas mellan Fortwo/Forfour och Twingo men det ska inte synas speciellt mycket varken exteriört eller interiört. Smart har tidigare antytt designfilosofin på Fortwo med konceptbilarna ”Smart Forvision”, ”Smart Forspeed” och ”Smart Forstars Concept”. En del av denna ”design-DNA” ser vi också i filmen ovan.

Smart Fortwo blir lika kort och lättparkerad som förut med en längd på cirka 269 centimeter (som andra generationen Fortwo). Fyrdörrars Smart Forfour är däremot betydligt kortare än den föregångare som snabbt blev nedlagd efter bara tre års produktion, 2006.

Nya Smart Forfour blir cirka 350 centimeter lång, lika lång som konkurrenterna Fiat 500 och VW Up, men alltså 25 centimeter kortare än gamla Forfour. Vändcirkeln är utmärkta 6,9 meter. Båda modellerna blir betydligt bredare med en extra decimeter, cirka 166 centimeter. Den ökade bredden ger också plats till bättre hjulupphängning och fjädringsvägen har ökat. Det innebär att nya Fortwo/Forfour inte enbart går på genomslagsgummina…

Drivlinorna blir i stort sett identiska med de som ska erbjudas hos Renault Twingo. Det innebär samma roliga, kompakta kombination med bakmonterade trecylindriga motorer och bakhjulsdrift. En bensinsugmotor på 1,0 liter ger kring 70 hk och med turbohjälp till 0,9 liter ökar toppeffekten till 90 hk. Båda motorerna kommer från Renault.

Femväxlad manuell låda är standard (jodå, en kopplingspedal får också plats, numera) och sexstegad dubbelkopplingsautomat från Getrag blir tillval. Växlingarna i automaten är betydligt förbättrade jämfört med föregångarna.

Längre fram kommer det en Brabus-version av Smart Fortwo med en bit över 100 hk och givetvis även en elektrisk modell. En laddhybrid – med både förbränningsmotor, elmotor och hyggligt stort batteripaket – är däremot svårt att packa in på det begränsade utrymmet.

Orderböckerna för Smart Fortwo och Forfour ska öppna i slutet av juli och strax efter Parissalongen i höst startar leveranserna till kund. Smart Fortwo/Forfour samt Renault Twingo ska tillverkas i Slovenien, där Renault har en fabrik.

Annons
Annons
Rulla till toppen