39 Audibilar stulna på 48 timmar – med nödnyckeln

Biltjuvarna riktar in sig på vissa Audimodeller eftersom många ägare väljer att placera nödnyckeln i handskfacket. I Storbritannien har 39 bilar stulits på 48 timmar.

Biltjuvarna kommer åt nödnyckeln och kan sedan köra iväg med bilen.

Biltjuvarna hittar ständigt nya metoder att ta sig in i bilarna och köra iväg utan att ägaren märker något. Vi har bland annat skrivit om ligor som specialiserar sig på lyxiga suvar med hjälp av avancerad teknik.

Men ibland behövs inte särskilt avancerad teknik. En del modeller från Audi levereras med en plastnyckel som kan användas för att starta bilen – en nyckel som en del ägare väljer att förvara i handskfacket.

På bara 48 timmar stals 39 Audibilar i Storbritannien, skriver The Telegraph, och nu varnar polisen Audiägarna. Reservnyckeln ska inte förvaras i handskfacket. Tjuvarna börjar med att krossa rutan och ta nyckeln, för att sedan återvända och köra iväg med bilen när ägaren reparerat glasrutan.

Det gäller framför allt Audi A4, A5, A6, A7 och A8 som alla levereras med plastnyckeln. Den kan användas om föraren tappar bort de vanliga nycklarna. 

"Audi är mycket engagerade i att sätta den högsta standarden för säkerhet. Men ingen bil är orörlig om det finns en nyckel, så vi råder alla förare att aldrig lämna reservnyckeln i bilen", säger Robin Davies, chef för produktfrågor på Audi i Storbritannien.

Även här i Sverige finns en så kallad nödnyckel, eller "plånboksnyckel" som den också kallas, och som kan användas för att starta bilen. Det finns ingen nyckel i handskfacket om inte ägaren själv placerat den där.

"Plånboksnyckeln ska förvaras på ett stöldsäkert ställe och inte i nyckelknippan eller handskfacket, vilket också framgår i våra instruktionsböcker", säger Irene Bernald, presschef på Audi i Sverige, som också påpekar att Audi brukar få toppbetyg för skydd mot stöld och inbrott i NVSA-testerna.

Läs också: Här sker flest bilinbrott
Läs också: Så undviker du bilinbrott
Varning: Här är biltjuvarnas nya favorit
Lista: Här är bilarna med bäst stöldskydd

Jag är orolig att råka ut för bilstöld eller bilinbrott.
101
213
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.