Nya rykten: Volkswagen på väg ta över Fiat och Chrysler

Enligt anonyma källor har en VW-chef haft hemliga möten med familjen som äger Fiat. Ett eventuellt köp kan innebära att Volkswagen blir störst i världen.

Nya rykten: Volkswagen på väg ta över Fiat och Chrysler

Ferdinand Piëch har träffat familjen som äger Fiat, enligt anonyma källor till tidningen Manager Magazin.

Volkswagen har tidigare velat köpa Alfa Romeo – det skrev vi redan i augusti 2010. Chefen för Fiat- och Chryslerkoncernen, Sergio Marchionne, påpekade två år senare att Alfa Romeo inte var ute till försäljning.

Men nu har ryktesspridningen tagit fart igen, om än i en uppdaterad version. Enligt anonyma källor till Manager Magazin har VW-koncernens styrelseordförande Ferdinand Piëch träffat flera medlemmar i Agnellifamiljen som äger Fiatkoncernen.

Det viskas alltså om att Volkswagen är på väg att inte bara köpa Alfa Romeo, utan hela Fiat- och Chryslerkoncernen. En anledning är att Chrysler kan hjälpa Volkswagen lyfta försäljningen på den viktiga USA-marknaden.

Men enligt en talesperson på Volkswagen finns inga planer på att ta över andra företag – tvärt om fokuserar Volkswagen på att spara och effektivisera inom koncernen. Företagets vd Martin Winterkorn sade så sent som i mars att Volkswagen inte har några planer på att ta över andra företag. Fiat vill inte officiellt kommentera ärendet till branschtidningen Automotive News.

"Volkswagen har som mål att bli världens största globala biltillverkare, och ett övertagande av den här storleken skulle ta dem till det målet direkt", säger analytikern Jürgen Pieper vid Bankhaus Metzler till Automotive News.

Och han är inte den enda analytikern som tycker att ett övertagande vore rimligt.

"Vi besömer nyheten som realistisk", säger Gabriele Gambarova, analytiker på Banca Akros till Automotive News.

Jag tycker det vore bra om Volkswagen tog över Fiat och Chrysler.
106
751
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.