Nya fällan: Böter följer med bilen – inte ägaren

Din nya bil kan vara en skuldfälla – nu följer alla böter med bilen, istället för ägaren. Anledningen är att myndigheterna vill komma åt så kallade bilmålvakter.

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som inte blivit särskilt uppmärksammad – men för dig som bilköpare kan den ställa till stora problem. Nu följer nämligen alla bötesbelopp, som parkeringsböter, trängselskapp och fordonsskatt, med bilen istället för ägaren.

Om du köper begagnad bil gäller det alltså att kolla upp den noggrant. Annars finns risken att bilen kommer med tusentals kronor av obetalda böter på köpet, skriver SVT. I värsta fall kan du bli av med bilen, trots att den bytt ägare, tills den tidigare ägaren betalat bötesbeloppen.

"Om du gör en felparkering och det sedan tidigare ligger över 5.000 kronor i obetalda parkeringsböter på den här bilen så kan kommunen komma och flytta bilen till skulderna är betalda. Dessutom kan Kronofogden göra ett ianspråkstagande för att betala skulderna och komma att ta bilen för att få skulderna betalda", säger Jennifer Troëng på Transportstyrelsen till SVT.

Anledningen till de nya reglerna är att myndigheterna vill komma åt så kallade bilmålvakter. De kan stå som ägare till tusentals bilar och samlar på sig hundratusentals kronor i böter.

När du köper en begagnad bil kan du ringa Transportstyrelsen för att kolla om det finns några skulder registrerade på bilen.

Jag tycker det är helt rätt att böterna följer med bilen, och inte ägaren.
161
472
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!