Bastutestet: Så stekhet blir din bil på sommaren

Lämnar du bilen i solen blir den mer än dubbelt så varm på bara en timme – och sedan blir det ännu värre. I vårt test steg temperaturen till hela 73 grader.

När en vanlig termometer inte räcker till får man ta till drastiska metoder. Vi köpte två bastutermometrar som går till 120 grader.

De varma sommardagarna har en mörk baksida. Så här års brukar vi kunna läsa om hur bilägare lämnar både sina barn och djur kvar i bilen. Om den står på en stor parkeringsplats utan skugga kan temperaturen snabbt bli dödligt hög.

För att testa hur varmt det faktiskt blir i bilen på sommaren beväpnade vi oss med två bastutermometrar. En vanlig digitaltermometer kan du glömma – den räcker bara till 50 grader.

Vi gjorde testet på årets hittills varmaste dag (31 grader i skuggan) och använde dessutom en svart bil, en Volkswagen Passat CC, med skinnklädsel. Alla förutsättningar för att uppnå riktigt höga temperaturer, alltså. 

Klockan 11.00 uppmätte vi temperaturen 27 grader i bilen. Fyra timmar senare hade den stigit till hela 73 grader. Men det mest uppseendeväckande var hur mycket temperaturen steg redan den första timmen: från 27 till 58 grader. Och sedan fortsatte den stiga till 70 grader timmen efter.


Efter bara några timmar hade temperaturen stigit till över 70 grader.

Trots att bilen stod kvar i solen steg inte temperaturen till mer än 73 grader. Det är betydligt mindre än siffran som uppges hos exempelvis Svenska Kennelklubben. Där kan vi läsa att bilen blir 85 grader varm även om det bara är 22 grader varmt i luften.

En anledning kan vara att vi testade en modern bil med sidorutor som reflekterar solljus. Om du testar på en några år äldre bil kan temperaturen mycket väl bli lika hög som i en bastu, över 80 grader.

Men även 73 grader räcker utmärkt för att skapa en riktigt obehaglig bilupplevelse. Det är inte särskilt trevligt att sätta sig på 70 grader varm skinnklädsel. Det gör dig inte precis till en säker bilförare. 

Det enklaste rådet är förstås att helt enkelt inte lämna varken barn eller djur kvar i bilen. Om du ändå gör det, se till att bilen står i skuggan, att rutorna eller bakluckan är öppen, och att det finns tillgång till vatten. Då blir sommaren bättre för alla inblandade.

Och för dig som undrar – nej, vi satt inte kvar i bilen medan testet gjordes...

Jag brukar alltid försöka parkera i skuggan för att slippa en stekhet bil.
599
83
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.