Luftkonditionering ger högre förbrukning i hybrider än bensin- och dieselbilar

Så här års använder vi en funktion som får bränsleförbrukningen att skjuta i höjden. Nu visar det sig att hybridbilar drabbas i högre grad än bensin- och dieselbilar.

Luftkonditionering ger högre förbrukning i hybrider än bensin- och dieselbilar
Luftkonditioneringen påverkar förbrukningen mer i hybridbilar än i bensin- och dieselbilar. Men eftersom hybrider ofta har lägre förbrukning från början blir inte skillnaden särskilt stor.

Så här års går jobbar luftkonditioneringen övertid för att hålla klimatet i kupén på en behaglig nivå. Att det höjer bilens bränsleförbrukning är känt sedan tidigare.

Men nu visar det sig att luftkonditioneringen drabbar förbrukningen mer i bensinhybrider än i bensin- eller dieseldrivna bilar, enligt forskning av Emissions Analytics.

Att köra med AC-anläggningen på högsta nivån ökar förbrukningen med i genomsnitt 6,1 procent i en hybridbil, 3,8 procent i en bensinbil och 4,6 procent i en dieselbil. 

Värst är att köra med luftkonditioneringen påslagen i stadstrafik – då ökar förbrukningen med i genomsnitt 9,3 procent i en hybrdibil. På motorväg är motsvarande siffra 2,8 procent.

"När man köper bil är det viktigt att inte låta sig förföras av hybridbilarnas låga förbrukningssiffror. Ute i trafiken, med luftkonditioneringen påslagen, kan förbrukningen bli betydligt högre", säger Nick Molden, vd för Emissions Analytics.

Så här års kör jag alltid med luftkonditioneringen påslagen, oavsett vad det kostar.
992
76
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.