Range Rover Sport SVR blir världens snabbaste produktions-suv

Här har du den: världens snabbaste produktions-suv – åtminstone enligt Land Rover själva. Den nya specialversionen Range Rover Sport SVR utmanar BMW X5 M och Porsche Macan Turbo utan att kompromissa med terrängegenskaperna eller komforten.

Range Rover Sport har blivit världens snabbaste produktions-suv. Under onsdagen meddelade Land Rover att den nya SVR-versionen av Range Rover Sport har tagit sig runt Nürburgring på imponerande 8 minuter och 14 sekunder. Rekordet sattes av en Land Rover-testförare.

Det har länge ryktats om en ny toppversion av Range Rover Sport, och nu står det klart att den ska heta SVR och att den utmanar konkurrenter som Porsche Cayenne Turbo och BMW X5 M. Range Rover Sport SVR har den välkända kompressor-V8:an på 5,0 liter – i det här utförandet ger den 550 hästkrafter.

Bilen utvecklas av den nya specialavdelningen som Jaguar och Land Rover inrättat, och som heter Special Vehicles Operations. SVO-avdelningen ska inte bara utmana Mercedes AMG och BMW M, utan kan också göra bilarna mer personliga med exempelvis unika lackfärger.

Range Rover Sport SVR blir helt klart den mest prestandainriktade Range Rover Sport-modellen någonsin, och enligt Land Rover har förvandlingen skett "utan att kompromissa med terrängkapaciteten eller komforten". Exempelvis är vadningsdjupet fortfarande 85 centimeter, som på de övriga Range Rover Sport-modellerna. Publik premiär för Range Rover Sport SVR blir 2015.

Som av en ren händelse är varvtiden runt Ringen för Range Rover Sport SVR en sekund snabbare än den som Porsche Macan Turbo är kapabel till. Med tanke på att Macan väger i runda slängar 500 kilo mindre än Range Rover Sport kan man bli fundersam – vilken bil kan rimligen vara snabbast? Vad tror ni läsare?

 

Spionfilm: "Range Rover Sport RS" pressas på Ringen

Snabba suvar är så mycket mer imponerande än vanliga sportbilar. Heja Land Rover!
190
166
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.