Tesla och Panasonic ska bygga jättelik batterifabrik i USA

Hittills har elbilstillverkaren Tesla importerat sina batterier från Japan men om några år ska de produceras i USA, i en ny "Gigafactory". Tesla och Panasonic har undertecknat ett avtal där de gemensamt ska bygga och driva tillverkningen av batterier i jättelik fabrik med 6.500 anställda. Investeringen omfattar fem miljarder dollar, cirka 35 miljarder kronor.

tesla panasonic gigafactory

Den stora fabriken ska få sin energiförsörjning från solceller och vindkraftverk, därmed är det mest sannolikt att den etableras i sydvästra USA. Sammanlagt 6.500 personer ska arbeta här 2020.

Höga batteripriser är ett av de viktigaste skälen till att elbilar har svårt att komma ner på konsumentvänliga nivåer. För att få ner priserna behöver batterier masstillverkas i större skala och i torsdags undertecknade elbilstillverkaren Tesla Motors och japanska Panasonic ett avtal för att gemensamt bygga en ny jättefabrik, kallad "Gigafactory".

Teslas långsiktiga mål är att tillverka 500.000 bilar årligen och för att nå dit behövs en mycket större tillverkningsvolym av batterier. Var i USA som den nya jättefabriken ska etableras avslöjades inte men branschbedömare tror att det blir i någon av de sydvästra delstaterna.

Den nya fabriken ska byggas och drivas gemensamt av Tesla och Panasonic. Ungefär hälften av fabriksområdet ska utgöra själva batteritillverkningen, som Panasonic ansvarar för. Resten av fabriken ska Tesla använda för att montera batteripaket till sina bilar.

När den nya Gigafactory är fullt utbyggd 2020 räknar Tesla med att den ger sysselsättning till 6.500 personer. Förutom själva fabriken ska Tesla och Panasonic även bygga upp en kedja av leverantörer, huvudsakligen etablerade i Nordamerika. Flera av de råvaror som behövs till litiumjonbatterier framställs för närvarande inte i USA.

Teslas mål för 2014 är att bygga och leverera 35.000 Model S. Under första kvartalet byggdes 6.500 bilar och en större andel exporterades utanför USA, framför allt till Europa och Kina.

Helt rätt satsning, nu tror jag äntligen att batteripriserna sjunker.
388
22
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.