Nytt dråpslag mot dieselbilsförare – straffbart att stå på tomgång

Politikerna fortsätter jaga dieselbilsförare. Det senaste draget är att straffa alla som står med motorn på tomgång – så här dyrt blir det.

Förare som kör dieselbilar i England kan snart straffas med högre trängselskatt i London. Borgmästaren Boris Johnson vill att dieselbilarna ska betala mer eftersom de släpper ut fler giftiga ämnen. Målet är att London ska klara EU:s nya utsläppskrav.

Nu kommer nästa steg i kampen mot dieselbilarna. I Islington kan bilförarna snart tvingas betala böter om de står med motorn på tomgång vid exempelvis en skola eller en butik.

Samtliga bilförare som står med motorn på tomgång kan få böter på 230 kronor, eller 460 kronor om bötesbeloppet inte betalas direkt, men bussar, lastbilar och dieselbilar kommer drabbas extra hårt.

"Vi strävar efter att förbättra luftkvaliteten i Islington, och det är därför vi tar hårdare tag mot bussar, lastbilar och dieselbilar som står på tomgång. Det är en del av vår luftkvalitetsstrategi", säger Claudia Webbe, ledamot i Islingtons kommunstyrelse med ansvar för miljön.

Jakten på dieselbilisterna får skarp kritik från motororganisationen AA, som hävdar att politikerna sviker dem. Tidigare har bilköpare som valt en dieselbil fått skattesubvention just på grund av att de valt en dieselbil.

Läs också: Förare som kör dieselbilar kan tvingas betala extra trängselskatt

Jag tycker det är bra att dieselbilsförare som står på tomgång kan straffas med böter.
363
521
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.