Lada utvecklade hemlig familjebuss två år innan konkurrenterna

Redan på 1980-talet utvecklade ryssarna en smart och modern familjebuss – långt före Mercedes R-klass. Idag är den bortglömd sedan länge. Här är historien om ett insomnat Sovjetprojekt som är värt att väckas till liv igen.

Retro-futurism när den är som bäst: Lada X-1 visades upp två år innan Chrysler började sälja Voyager och Renault började sälja Espace.

1984 såg två viktiga bilmodeller dagens ljus: Chrysler Voyager och Renault Espace. Idén om en rymlig buss med plats för hela familjen var inte ny, men Chrysler och Renault tog konceptet till en ny nivå med bra utrymmen och flexibilitet. De båda tillverkarna tävlar om vem som faktiskt var först.

Men två år innan både Voyager och Espace började säljas hade också ryska Lada långt gångna planer på att revolutionera bilvärlden med en en smart och futuristisk familjebuss.

Konceptbilen hette Lada X-1 och hade extremt aerodynamisk form. Dessutom fanns en rolig egenhet i fronten: strålkastarna är placerade uppe vid vindrutan – ett designgrepp som också hamnade på Fiat Multipla många år senare.

Lada X-1 var 4,2 meter lång – alltså något kortare än dagens Volkswagen Golf – men trots kompakta yttermått bjöd bilen på imponerande flexibilitet: stolarna kunde flyttas om och vändas efter eget tycke för att skapa en "öppen planlösning". Exempelvis kunde den främre passageraren åka baklänges för att samtala med baksätespassagerarna.

Till skillnad från konkurrenterna Renault Espace och Chrysler Voyager var dock Lada X-1 en riktigt låg bil, för att sänka luftmotståndet. Den hala karossen var inte mycket högre än en vanlig kombibil och de bakre hjulen täcktes över för att ytterligare förbättra aerodynamiken. Idag skulle Lada X-1 kännas ungefär som en kompaktare Mercedes R-klass.

Exakt vad som hände med skisserna på Lada X-1 är inte klart, men det är ingen vild gissning att de helt enkelt försvann eller glömdes bort i takt med att Sovjetunionen löstes upp. Vid det laget hade Lada förlorat sitt försprång mot konkurrenterna.

Källa: Carstyling.ru

Säga vad man vill om ryska bilar, men den här såg faktiskt riktigt smart ut.
498
68
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.