Skynda fynda – bara en vecka kvar att köpa supermiljöbil

Supermiljöbilspremien är inte slut, som flera hävdat i media de senaste dagarna. auto motor & sport har fått ta del av Transportstyrelsens uppgifter och de som vill få 40.000 kronor i rabatt på sin elbil eller laddhybrid måste skynda sig. Den 17 augusti är premien slut!

Skynda fynda – bara en vecka kvar att köpa supermiljöbil
Vore VW e-Up den perfekta pendlarbilen för dig? Då måste du registrera den inom en vecka för att få supermiljöbilsrabatten på 40.000 kronor.

Äntligen har vi fått klarhet i utbetalningen av supermiljöbilspremien på 40.000 kronor. Ekonom Louise Frank har lämnat över handläggarnas uppgifter om utbetalningarna och så här ser det ut:

Under 2012 delade Transportstyrelsen ut 500 premier för supermiljöbil, under 2013 blev det ytterligare 1.546 utbetalningar och i år, fram till och med 5 augusti, har man betalat ut 1.688 premier på 40.000 kronor vardera. Miniräknaren berättar då att Transportstyrelsen kommit upp i totalt 3.734 utbetalningar av supermiljöbilspremie.

Men det är inte så enkelt att det finns ytterligare 1.266 möjligheter kvar att köpa elbil eller laddhybrid med 40.000 kronor i bonus från regeringen. Enligt Louise Frank på Transportstyrelsen finns det 18 påbörjade utbetalningar som är nästan färdiga i sitt handläggande. Dessutom finns det 629 pågående ärenden och dessa sträcker sig fram till juni månads slut.

Fram med miniräknaren igen. 3.734 + 18 + 629 = 4.381. Då utgår vi från att alla de 629 ärenden som handläggs av Transportstyrelsen just nu också blir godkända.

Under juli månad registrerades det 398 supermiljöbilar, det vill säga antingen elbilar eller laddhybrider som släpper ut maximalt 50 g/km koldioxid (enligt EU:s mätnorm). Om vi utgår från att alla dessa blir godkända för supermiljöbilsrabatt innebär det att 1 augusti fanns det kvar ett utrymme för 5.000 – 4.779 = 221 supermiljöbilar.

Om försäljningstakten från juli håller i sig även under denna månad, augusti, registreras det ganska precis 100 supermiljöbilar i veckan. Eller 12,8 bilar per dag (398 bilar på 31 dagar i juli), om man så vill.

Den goda nyheten är att supermiljöbilspremien inte är slut, enligt vår uträkning. Men den dåliga nyheten är att sista chansen att få ta del av 40.000 kronor i bonus infaller om en dryg vecka, 17 augusti. Men då måste det vara ett konkret ägarbyte/registrering, en beställning räcker inte.

Som ni läsare ser i texten ovan finns det flera osäkra siffror. Alla bilägare som ansöker om supermiljöbilspremie hos Transportstyrelsen får kanske inte ansökan godkänd. Och vi vet inte hur försäljningen av supermiljöbilar blir under augusti, kanske stannar den upp när köparna tvekar och inte vet om de får 40.000 kronor i rabatt eller ej. Men vi kan utgå från att chansen att få supermiljöbilsrabatt är definitivt borta i slutet av den här månaden.

Regeringen har ännu inte lämnat något besked om hur man ska agera efter att potten för supermiljöbilar är tömd. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna är positiva till en fortsatt supermiljöbilspremie medan Moderaterna inte lämnat något säkert besked. Hos Sverigedemokraterna och den rödgröna oppositionen finns inget uttalat stöd för en fortsättning av supermiljöbilsrabatten.

Om inte något parti gör helt om och plötsligt gör supermiljöbilspremien till en het valfråga är det tveksamt om vi får någon fortsättning. Men det hindrar ju inte att supermiljöbilar får någon annan typ av subvention, efter att valet är avgjort och den nya regeringens höstbudget är klubbad.

 

Missa inte dessa artiklar:

Läs också: Så kan bilhandlarna kassera in miljöbilspremien
Läs också: Miljöbilsmarknaden dopad av bilhandelns export

Jag hoppas verkligen att regeringen fortsätter med 40.000 i rabatt till supermiljöbilarna.
104
14
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.