Första uppgifterna: Här är Volvos nya modeller – S80 blir S90, XC70 blir XC80

XC90 blir först ut med mycket ny teknik – och sedan följer flera helt nya modeller. V70 byter namn till V90 medan XC70 kan få heta XC80. Här är allt du vill veta om Volvos framtid.

Mer än så här vill Volvo inte visa av nya XC90 – inte än, i alla fall. Premiären är planerad till slutet av augusti. De nya Volvomodellerna som följer efter XC90 får ungefär samma interiördesign.

Nu dröjer det inte länge innan Volvo visar upp nya XC90 – en efterlängtad nyhet, både för bilköparna men också för återförsäljarna, som inte haft någon helt ny Volvomodell att visa upp på länge. Volvo ska premiärvisa XC90 i slutet av augusti. Publik premiär blir på Parissalongen i höst och därefter dröjer det till tidigt 2015 innan XC90 når bilhallarna.

Men XC90 är bara en av många nya Volvomodeller som dyker upp under de kommande åren. De bygger alla på en helt ny arkitektur: SPA. Scalable Platform Architecture gör det möjligt för Volvo att utveckla nya modeller på ett betydligt effektivare sätt än tidigare. Området runt styrstång, A-stolpar, torpedvägg och avståndet till framhjulet är fixerat men resten är flexibelt, vilket gör att SPA kan ligga till grund för både större och mindre modeller.

Även motorerna kommer förstås användas över hela modellprogrammet. Redan nu finns den nyutvecklade dieselmotorn D4 i flera modeller. Bensinmotorn T6 med både turbo och kompressor anländer också och XC90 blir först med T8 Twin Engine, som är en kombination av T6-bensinmotorn och en elmotor. T8 ska användas som toppmodell i flera Volvomodeller framöver.

Här får Volvobilen tvärnita för en Volkswagen Golf i en korsning. Det nya systemet kommer också till alla andra Volvomodeller i framtiden.

Självklart ska också Volvos säkerhetssystem användas i alla modeller. XC90 får bland annat ett system som varnar för farliga situationer i en korsning och kan bromsa bilen. Även infotainmentsystemet Sensus med en stor pekskärm hänger med till de nya modellerna.

Så vilka modeller kan vi förvänta oss framöver från Volvo, efter XC90-premiären? Branschtidningen Automotive News har tittat i kristallkulan och hittat en hel del intressanta nyheter.

De nya motorerna i Drive-E-familjen blir viktiga tillskott i de kommande Volvomodellerna. "Den känns på många sätt bättre än BMW:s motsvarande dieselmotor", sade testchef Mikael Johnsson när han provkörde den nya D4-motorn.

V70 blir V90 – men vad ska XC70 heta?

Sverigefavoriten V70 fyller sju år i år, och även om modellen fått flera ansiktslyft och den moderna D4-motorn kan det inte dölja det faktum att tiden håller på att springa ifrån storsäljaren. Volkswagen har nyss visat upp en helt ny generation Passat och det återstår att se om V70 klarar att hålla sig kvar på förstaplatsen på listan över Sveriges mest sålda bilar.

Trots att V70 alltså är sju år gammal finns inget konkret datum för lansering av efterträdaren. Klart är att sedanmodellen S80 ska ersättas 2015 med en ny modell. Den byter namn till S90 för att ge ett lyxigare och exklusivare intryck. Även designen ska kännas lyxigare med sluttande coupélinje i stil med Concept Coupé.

Kombiversionen av S90 blir alltså ersättaren till dagens V70, och den byter namn till V90, även det för att markera att bilen nu är lyxigare än tidigare. Kanske kan vi också hoppas på en coupémodell med namnet C90 – en modern P1800? Men det är alltså inte klart när V90 (och eventuellt C90) lanseras.

XC70 börjar bli till åren men ersättaren dröjer till 2015 eller 2016. Ett år senare kommer också en ny XC60.

Volvo XC70 har blivit en stor succé och Volvo var tidigt ute i segmentet "upphöjda kombibilar med terrängattribut". 2015 eller 2016 kommer en helt ny XC70 som baseras på SPA-arkitekturen, men vad den ska heta är inte klart. Om sedanmodellen heter S90 och kombimodellen V90 borde den upphöjda XC-modellen rimligtvis heta XC90 – men det namnet är ju upptaget.

Kanske väljer Volvo att låta XC70 heta XC70 även i fortsättningen? Eller kanske XC70 byter namn till V90 Cross Country? Enligt Automotive News får modellen heta XC80.

Ny XC60 kan dröja till 2018

När det gäller S60 skriver Automotive News att en ersättare dyker upp 2016 eller 2017. Självklart kommer också kombiversionen V60 (oklart när) och en ny upplaga av suven XC60 (2017 eller 2018).

Läs också: Nya Volvo XC90 – världsledande prestanda och utsläpp
Läs också: Volvos nya motorer D4 och T6 – vi provkör
Läs också: Volvo XC90 fångad i Göteborg av ams-läsare

Vad tycker du om Volvos framtida modeller?

Det gamla Volvonamnet S90 gör comeback om några år, när ersättaren till S80 dyker upp. Även V90 kommer tillbaka – så ska ersättaren till dagens V70 heta.

Det här tycker jag ser bra ut. Volvos framtid är ljus!
1093
102
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.