Funktionen som retar upp förarna: ”Inte acceptabelt”

Bilförarna plågas av riktigt usla system för röststyrning som inte förstår vad föraren säger. Det är inte acceptabelt, enligt amerikanska JD Power, som tittat närmare på systemen.
Annons

Funktionen som retar upp förarna:
En liten knapp som ska göra körningen säkrare. Men röststyrningen fungerar riktigt dåligt, enligt amerikanska JD Power.

Biltillverkarna hyllar sin egen röststyrning som ett enkelt och säkert sätt att kontrollera funktioner som radio, navigation och telefon.

”Det innovativa systemet ger föraren ytterligare förbättrad komfort och säkerhet”, skriver till exempel BMW om sin röstyrning.

Men verkligheten ser helt annorlunda ut. Amerikanska JD Power, som bland annat undersöker hur pålitliga olika bilmärken är och hur nöjda bilägarna är, har nu tittat närmare på röststyrningen i nya bilar som säljs på den amerikanska marknaden.

Resultatet är nedslående. Röststyrningen fungerar så dåligt att biltillverkarna inte borde addera nya funktioner till systemet, utan snarare börja om från början för att rätta till de värsta buggarna.

”Bara en av bilförarna vi pratat med ville ha fler funktioner. Majoriteten ville bara att systemet skulle fungera”, säger Kristin Kolodge, som är chef för förarinteraktion på JD Power.

Funktionen som retar upp förarna:
Röststyrningen i smarta mobiltelefoner är ofta betydligt bättre än i nya bilar.

En av anledningarna till att röststyrningen fungerar så dåligt, och inte förstår vad föraren vill, är att systemet måste hantera både väg-, vind- och motorljud. Enligt Kristin Kolodge är bilens miljö ”brutal” och det ställer till problem för röststyrningen.

Röststyrningen i moderna bilar fungerar i vissa fall på samma sätt som röststyrningen i en flera år gammal mobiltelefon. Föraren måste stega sig fram till rätt funktion och till exempel säga ”navigation”, ”ny adress” och sedan uttala gatuadressen steg för steg. I moderna mobiltelefoner räcker det ofta att säga ”kör hem” eller ”byt till nästa låt”.

Enligt JD Power är det inte acceptabelt när en viss del av bilen inte fungerar som den ska.

”Men på något sätt är det ändå acceptabelt för röststyrningen, och det har varit acceptabelt i flera år. Vi måste börja om från början”, säger Kristin Kolodge.

Annons
Annons
Rulla till toppen