Profilen: Annie Seel om sin kartläsare: "Hon bröt ihop totalt"

Hon växte upp med idoler som Stig Blomqvist och Björn Waldegård – idag kör hon själv rally. Snart kan du träffa Annie Seel på Bilfestivalen.

Annie Seel satsar på Dakarrallyt – men det fattas några miljoner kronor innan hon kan göra verklighet av drömmen. Foto: AlexochMartin.se

Namn? Annie Seel

Bil? Toyota Starlet 1979, Appendix K (rallybil)

Aktiv inom? Främst rally nu, men även tävlat banracing. Körde mitt första bilrace på Nürburgring 2007. Första rallytävling Midnattsolsrallyt 2011.

Hur kommer det sig att du gör det du gör inom bilsport idag? Efter en lång tävlingskarriär på motorcykel har kroppen fått mycket stryk, så det passade perfekt att öka till fyra hjul och en störtbur.

Vad är säsongens mål? Har redan tagit hem Ewy Rosqvists Pokal i Midnattssolsrallyt tillsammans med min färgsprakande kartläsare, kungamålaren Catrine Näsmark, som aldrig åkt rally förut. Nu är målet att åka Dakar igen, på nåt sätt. Men det saknas miljoner pengar...

Vilka är enligt dig de ultimata sportbilarna? Om jag får nämna rallybil i kategorin sportbil, så är nummer ett just nu min egen Toyota Starlet. Den är liten, lätt och bakhjulsdriven – sjukt kul åt alla håll och kanter.

Har även kört en Mitsubishi Evo 4WD rallybil med full respons-system, och när man slår på den står pälsen rätt upp på armarna.

Men den coolaste bil jag kört, och som jag är en av mycket få i Sverige som fått prova, är den svenskbyggda Pewano Dakarrally-bilen. Så mycket styrka, sånt grymt offroadchassi, känns helt overkligt att kunna köra en bil så fort i så jobbig terräng. Ingen vanlig sportbil har lyckats charma mig så!

Förebild och varför? Jag växte upp med Ronnie Peterson och rallylegenderna Stig Blomqvist och Björn Waldegård. Det är därför jag är motorstjärna själv idag. Men nya coola förebilder är till exempel Felix Rosenqvist, Ramona Karlsson och Patrik Sandell.

Om du måste välja – bra chassi och styrning eller mycket motor? Bra chassi och styrning, för det är då det är som roligast!

Tips på en rolig landsväg? Jag kan mest roliga vägar i Marocko!

Bästa bilminne? Oj, jag har så många. Merzouga rally förra året i Marocko, när vi tog en sträckseger redan andra dagen och sedan vann klassen.

Midnattssolsrallyt nu senast när min kartis Catrine gråter av lycka efter att ha åkt första sträckan i sitt liv. Det bästa hon gjort någonsin sa hon. Men 30 sekunder innan start höll hon på att bryta ihop totalt av nervositet och grät för att hon inte kunde knäppa bältet. Vilken kontrast!


Välkommen till Arlanda Bilfestival!

Du kan träffa Annie Seel och flera andra racingprofiler på Arlanda Bilfestival den 30 augusti. Här bjuder vi på en fantastisk motordag med möjlighet att provköra Jaguar, kolla in besökarnas bilar och träffa auto motor & sport-redaktionen.

Läs mer här!

Att köra Dakarrallyt står högt upp på min att göra-lista!
13
56
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.