Startskottet har gått – snart är Ford Mustang här

Nu har tillverkningsbandet i Flat Rock officiellt rullat igång och därmed har produktionen av nya Ford Mustang startat. Hittills har det sålts nio miljoner Mustanger sedan starten 1964. Att den siffran blir tvåsiffrig snart är ingen vild gissning då sjätte generationen Mustang ska säljas globalt för första gången, i 120 länder.
Annons

Startskottet har gått – snart är Ford Mustang här
Produktionen av nya Ford Mustang är officiellt igång och nu är det full fart för att möta efterfrågan i Nordamerika. Efter årsskiftet börjar exporten till 120 länder. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Flat Rock Assembly Plant ligger inte i storstaden Detroit, som så många andra av bilfabrikerna. Istället får man leta sig allra längst ner i södra Michigan till den lilla staden Flat Rock med bara 10.000 invånare. För alla Mustangentusiaster är Flat Rock ett välkänt namn då det är just här som bilarna byggs.

Produktionen av Mustang i Flat Rock inleddes 2005, med generation fem av den berömda muskelbilen. Förra året byggdes ”Mustang nummer en miljon” i Flat Rock. Sammanlagt sysselsätts cirka 3.000 bilbyggare i fabriken som jobbar i två skift. Förutom Mustang bygger man även Ford Fusion, den modell som heter Mondeo i Europa och som börjar byggas i Spanien i höst (två år efter USA och mer än ett år efter produktionen startade i Kina).

I USA har Ford Mustang ett attraktivt pris och basmodellen börjar på 24.425 dollar. Ford Fusion (Mondeo) startar som jämförelse på 22.700 dollar. Under 24 år var Mustang den ”sportbil” som sålde bäst i USA, tills 2009 då Camaro seglade om i statistiken. Det har dock varit ett mycket jämnt race mellan Camaro och Mustang, Fords förhoppning är förstås att man nu kan ta tillbaka kungakronan i USA.

Om några månader tillkommer Mustang Convertible. När fabriken nått full kapacitet på två skift beräknar man att det byggs 220.000 Ford Mustang och Fusion per år. Förhållandet mellan de två styrs av efterfrågan. Om efterfrågan på Mustang blir så stor som man hoppas – och det beslutet kan tas först nästa år – går det att sätta in ett tredje skift i Flat Rock.

Även om produktionen startat i Flat Rock tar det ändå två månader innan de första bilarna levereras till kund. Orderböckerna i USA öppnar i september och Mustang når handlarna i november. Exporten till Europa inleds i början på nästa år, 2015, men när de första bilarna dyker upp hos Fordhandlarna här i Sverige har vi ingen uppgift på ännu.

 

Läs också:

Nya Ford Mustang officiell – alla fakta och bilder

Startskottet har gått – snart är Ford Mustang här
För första gången ska Ford Mustang byggas i ett högerstyrt utförande för marknader som Storbritannien, Australien, Japan och Sydafrika. Det är första gången det sker på fabriken. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

10 saker du inte visste om Ford Mustang

Nya Ford Mustang rullar ut från fabriken Flat Rock Assembly Plant i södra Michigan och samtidigt firar modellen 50-årsjubileum. Här nedan har vi samlat tio saker som du kanske inte kände till om Ford Mustang. Vet du till exempel genomsnittsåldern hos Mustang-köpare? Eller att BMW M3 och Porsche 911 användes som ”referensbilar”? Läs listan med 10 saker du inte visste om Ford Mustang.

1) När nya generationen av Ford Mustang utvecklades användes tre referensbilar som utvärdering och jämförelse: BMW M3, Porsche 911 och förra generationen Mustang.
2) Mustang är idag den enda bakhjulsdrivna modellen som Ford erbjuder. Ända sedan introduktionen 1964 har Mustang haft en stel bakaxel, men nya generationen har en modern konstruktion med individuell multilink-upphängning.
3) Sedan lanseringen 1964 har det sålts 9,2 miljoner Ford Mustang.
4) Nya generationen Ford Mustang ska exporteras och säljas globalt via Fordhandlarna i 120 länder, även i Europa. Men Europa får inte V6:an på 3,7 liter, här är det V8 och 2,3-liters turbofyra som gäller.
5) Turbofyran på 2,3 liter är den minsta motorn som suttit i en Mustang sedan 1994. Det är den första turbomotorn på 30 år.
6) Tillsammans med pickupmodellen F-150 är Mustang den enda Ford-modellen som tillverkats lika länge och kontinuerligt, utan avbrott. Huvudkonkurrenten Chevrolet Camaro har varit nedlagd under vissa perioder.
7) Den första Mustangen som såldes i handeln var en ljusblå convertible som såldes av Johnson Ford i Cicero, Illinois, till läraren Gail Wise i Park Ridge den 15 april 1964. Mustangen kostade 3.447 dollar och den ägs än idag av Gail och hennes make Tom.
8) Rekordåret för Ford Mustang var 1966, då såldes det 549.438 bilar.
9) Genomsnittsåldern i USA för de som köper en Mustang är 52 år. Camaro-köparna är något yngre, 49 år i snitt.
10) Nya Mustang ska erbjudas som högerstyrd för marknader som Japan, Storbritannien och Australien (där den ersätter Falcon, som läggs ner 2016). Det är första gången Mustang byggs som högerstyrd från fabrik (även om det gjorts många konverteringar av verkstäder och privatpersoner tidigare).

Startskottet har gått – snart är Ford Mustang här
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Startskottet har gått – snart är Ford Mustang här
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen