Produktionen av Ford Mustang har startat – säljs i 120 länder

Nu har tillverkningsbandet i Flat Rock officiellt rullat igång och därmed har produktionen av nya Ford Mustang startat. Hittills har det sålts nio miljoner Mustanger sedan starten 1964. Att den siffran blir tvåsiffrig snart är ingen vild gissning då sjätte generationen Mustang ska säljas globalt för första gången, i 120 länder.

Ford Mustang produktionen igång officiellt 2014 Flat Rock

Produktionen av nya Ford Mustang är officiellt igång och nu är det full fart för att möta efterfrågan i Nordamerika. Efter årsskiftet börjar exporten till 120 länder. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Flat Rock Assembly Plant ligger inte i storstaden Detroit, som så många andra av bilfabrikerna. Istället får man leta sig allra längst ner i södra Michigan till den lilla staden Flat Rock med bara 10.000 invånare. För alla Mustangentusiaster är Flat Rock ett välkänt namn då det är just här som bilarna byggs.

Produktionen av Mustang i Flat Rock inleddes 2005, med generation fem av den berömda muskelbilen. Förra året byggdes "Mustang nummer en miljon" i Flat Rock. Sammanlagt sysselsätts cirka 3.000 bilbyggare i fabriken som jobbar i två skift. Förutom Mustang bygger man även Ford Fusion, den modell som heter Mondeo i Europa och som börjar byggas i Spanien i höst (två år efter USA och mer än ett år efter produktionen startade i Kina).

I USA har Ford Mustang ett attraktivt pris och basmodellen börjar på 24.425 dollar. Ford Fusion (Mondeo) startar som jämförelse på 22.700 dollar. Under 24 år var Mustang den "sportbil" som sålde bäst i USA, tills 2009 då Camaro seglade om i statistiken. Det har dock varit ett mycket jämnt race mellan Camaro och Mustang, Fords förhoppning är förstås att man nu kan ta tillbaka kungakronan i USA.

Om några månader tillkommer Mustang Convertible. När fabriken nått full kapacitet på två skift beräknar man att det byggs 220.000 Ford Mustang och Fusion per år. Förhållandet mellan de två styrs av efterfrågan. Om efterfrågan på Mustang blir så stor som man hoppas – och det beslutet kan tas först nästa år – går det att sätta in ett tredje skift i Flat Rock.

Även om produktionen startat i Flat Rock tar det ändå två månader innan de första bilarna levereras till kund. Orderböckerna i USA öppnar i september och Mustang når handlarna i november. Exporten till Europa inleds i början på nästa år, 2015, men när de första bilarna dyker upp hos Fordhandlarna här i Sverige har vi ingen uppgift på ännu.

 

Läs också:

Nya Ford Mustang officiell – alla fakta och bilder

Ford Mustang produktionen igång officiellt 2014 Flat Rock

För första gången ska Ford Mustang byggas i ett högerstyrt utförande för marknader som Storbritannien, Australien, Japan och Sydafrika. Det är första gången det sker på fabriken. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Ford Mustang produktionen igång officiellt 2014 Flat Rock

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Ford Mustang produktionen igång officiellt 2014 Flat Rock

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Om jag planerade att köpa en amerikansk bil så skulle det bli en Ford Mustang!
226
61
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.