Bilen som knuffade ner V70 från tronen

Det råder högtryck hos bilhandlarna och antalet registreringar ökade med tolv procent. Det är den tredje bästa augustisiffran sedan mätningarna började 1946 – trots en dag mindre än fjolåret. Volvo ökade 20 procent jämfört med förra året men ändå lyckades inte V70 stanna kvar på topp, utan blev nedknuffad av Volkswagen Golf som sålde 1.713 bilar i augusti.
Annons

Låga räntor och stabil ekonomi gör att allt fler tar tillfället att byta ut sin gamla bil mot en ny. Registreringssiffrorna från Bil Sweden visar att bilförsäljningen resulterade i den tredje bästa augustimånaden någonsin med en ökning på 12,3 procent. Det är den åttonde månaden i rad med ökade registreringar. Helårsprognosen justeras upp från 290.000 till 305.000 nya personbilar.

Mätningarna har pågått sedan 1946 och resultatet för augusti skulle egentligen blivit ännu bättre, då förra månaden innehöll en registreringsdag mindre än fjolåret. En dag extra motsvarar ungefär fem procent i ökad försäljning. Totalt registrerades 24.274 nya personbilar.

Att allt fler väljer andra drivmedel än diesel är en trend som fortsätter. Under augusti ökade dieslarna med 9,9 procent till 56,2 procent men hittills i år ligger dieselandelen på 59,8 procent jämfört med 62,5 procent under samma period förra året.

Utbudet av så kallade ”supermiljöbilar” (elbilar och laddhybrider under 50 g/km CO2) har ökat och försäljningen har ökat kraftigt, dock från mycket låga nivåer. Försäljningen av supermiljöbilar sjudubblades under augusti till 543 stycken och även försäljningen av ”vanliga” miljöbilar gick upp med 18,2 procent (4.410 bilar). Andelen miljöbilar hittills i år ligger på 17,4 procent.

Traditionellt brukar Volvohandeln ta semester under augusti och det är även en månad då man underhåller och bygger om i fabriken i Torslanda. Då brukar Volkswagen sticka upp och sälja fler bilar än Volvo, vilket blev fallet även i år. För sjätte året i rad sålde Volkswagen flest bilar i Sverige i augusti och Golf blev bästsäljande modell med 1.713 bilar. Totalt registrerade VW 3.967 bilar under augusti, vilket ger en marknadsandel på 16,3 procent.

Volvo ökade med 20 procent under augusti, vilket alltså är åtta procent mer än marknaden som helhet i Sverige. Volvo har fyra modeller bland de sju som ligger i topp och registrerade 1.487 bilar. Volvohandeln spottar nu i nävarna och ser fram emot nya XC90 i början av nästa år, men innan dess ska man lansera V40 med D4-motorn och ett mycket lågt CO2-utsläpp på endast 85 g/km. På onsdag öppnar orderböckerna på nätet för specialmodellen ”Volvo XC90 1927 First Edition” som bara ska tillverkas i 1.927 exemplar och blir de första som levereras till kund.

Volvohandlarna får kämpa om förstaplatsen då hösten även innehåller lanseringen av nya generationen Volkswagen Passat. ”Gamlingen” sålde väldigt bra på slutet och VW-handeln hoppas att nya Passat säljer ännu bättre. Dessutom har man numera tre karossvarianter på Golf och ett stora antal drivlinor, inklusive ren elbil och även laddhybrid.

Bilen som knuffade ner V70 från tronen
Annons
Annons
Rulla till toppen