Audi, BMW och Mercedes slåss vilt – vilket gynnar Volvo

Audi, BMW och Mercedes utmanar varandra med extrema rabatter – men det gör bilarna mindre exklusiva. Och det innebär jackpot för mindre tillverkare som Volvo och Jaguar.

Audi, BMW och Mercedes slåss vilt – vilket gynnar Volvo
Volvo kan mycket väl bli en allvarlig utmanare till BMW, Audi och Mercedes. Anledningen är de stora rabatterna som kan hota exklusiviteten hos premiumtillverkarna.

De senaste åren har premiumtillverkare som BMW, Audi och Mercedes lyft försäljningen ordentligt, bland annat på grund av en explosion i antalet modeller. Några exempel är BMW 4-serie Gran Coupé och Mercedes GLA, som bygger på befintlig teknik, men som kan säljas till ett högre pris. Det ger högre vinstmarginal.

De tre stora premiumtillverkarna sålde 4,7 miljoner bilar förra året – nästan 60 procent av alla sålda bilar i segmentet. Mercedes var i många år störst bland "premiumtyskarna" men har fått se sig omkörd av BMW och Audi. De tre slåss med näbbar och klor för att stjäla marknadsandelar av varandra. Många uppfattar premiumtillverkarna som exklusiva – men inte så länge till, enligt analytiker som nyhetsbyrån Reuters talat med.

Både Audi, Mercedes och BMW säljer sina bilar med stora rabatter på både den europeiska och nordamerikanska marknaden (för att få upp volymen). Det hotar exklusiviteten, eftersom försäljningen ökar på kort sikt. Dessutom satsar premiumtillverkarna på mindre bilar, som A-klass, 1-serie och A1/A3, vilket också hotar exklusiviteten genom att "vattna ur" varumärket nedåt.

"De tyska premiumtillverkrna har offrat en del av sin exklusivitet genom att gå in i mindre volymsegment. De har pressat upp försäljningen med rabatter på upp till 20 procent. Det öppnar dörren för nya spelare, som till exempel Jaguar", säger bilkonsulten Bernd Hönnighausen till Reuters.

Han pekar också ut flera andra märken som gynnas när de tyska premiumtillverkarnas särställning är hotad: Maserati, Alfa Romeo, Infiniti – och Volvo. Det kan också finnas plats för Tesla och de lite lyxigare DS-modellerna från Citroën. En av modellerna som kan locka över kunder från de stora tillverkarna är Jaguar XE, som ger sig in i samma klass som BMW 3-serie.

"Köpare av premiumbilar är ute efter någon slags exklusivitet, som skiljer ut dem från andra bilägare", säger Philippe Houchois, analytiker på UBS till Reuters.

Jag skulle mycket hellre välja ett lite mer udda märke än Audi, BMW och Mercedes.
348
190
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.