Dodge prisdumpar Viper

Chryslerkoncernen försöker desperat öka försäljningen av Dodge Viper, som varit rekorddålig och just nu står det över 600 osålda bilar hos handlarna. Senaste greppet är en rabatt på över 100.000 kronor. Kan det fungera?
Annons

Chrysler slog på stora trumman när senaste generationen Viper lanserades våren 2012. Men trots en hel del ny teknik och en trimmad V10-motor på 640 hästkrafter och 813 Nm säljer inte Chrysler tillräckligt många bilar.

Sedan några månader har modellen återigen bytt namn, från SRT Viper till Dodge Viper. Fabriken som bygger Viper i Detroit har bara varit i drift under tio dagar sedan april, och har varit helt stängd sedan juli. Anledningen är att försäljningen gick dåligt vilket fick till följd att de amerikanska bilhandlarna stod med över 750 osålda bilar (vilket motsvarar en produktion i fabriken på över ett år).

Men försäljningen har fortfarande inte ökat och nu lanserar Dodge en ny plan för att förbättra siffrorna, skriver Automotive News. I nuläget finns ungefär 600 osålda Dodge Viper och nu får köparna 15.000 dollar, eller drygt 105.000 kronor, i rabatt. Listpriset för en Dodge Viper startar nu vid 84.995 dollar.

En annan nyhet är ”lojalitetsprogrammet” där alla som redan äger en Viper av årsmodell 2013 eller 2014 får en kupong värd lika mycket pengar för att byta in sin nuvarande Viper och köpa en ny – eller för att köpa ytterligare en Viper. Kupongen gäller fram till 2018 och kan också överlåtas till en familjemedlem.

”Jag tycker att den nuvarande bilen är bättre än alla andra Viper vi någonsin byggt, men vi måste fixa en sista sak: försäljningsekvationen. Vi måste lösa problemen hos återförsäljarna”, säger Tim Kuniski, varumärkeschef för Dodge, till Automotive News. Enligt Chrysler är prissänkningen en anpassning till det ursprungliga priset när Viper introducerades 1992. Då kostade bilen från 50.700 dollar, justerat till dagens penningvärde cirka 86.000 dollar.

Det har ryktats om att Vipermodellen ska läggas ned helt – men det stämmer inte alls, enligt Tim Kuniski. Han vill inte att Dodge Viper ska jämföras med andra sportbilar, som Chevrolet Corvette, utan med exklusiva superbilar som Ferrari och Lamborghini.

”Det är en extremt viktig bil för varumärket. Den skickar ett viktigt budskap om vilka vi är, särskilt nu när Dodge är positionerat som ett prestandamärke”, säger han till Automotive News.

Läs också: Stopp i fabriken för SRT Viper

Dodge prisdumpar Viper
Här ser vi alltså hur Chrysler prisjusterat Dodge Viper, även retroaktivt. GT-modellen är ny för årsmodell 2015 och den har skinnklädsel med alcantara-inlägg, GTS-motorhuv, med mera. ”TA” står för TA 2.0 Special Edition som har ett aerodynamikpaket, ”Aero Package”. GTS är som förut den mest påkostade versionen med ”extra allt”, men nu börjar GTS-priset på 107.995 dollar istället för 122.385 dollar. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Dodge prisdumpar Viper
Första generationen Viper, 1992–1995, kostade från 50.700 dollar på sin tid. Justerat mot dagens penningvärde blir det cirka 86.000 dollar. Med rabatten på 15.000 dollar sänks alltså Viper generation fem ner till sin ursprungliga prisnivå. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Dodge prisdumpar Viper
Inför årsmodell 2015 har Dodge Viper fått en liten justering av den angivna toppeffekten, som nu är 645 hp (tidigare 640 hp). Översatt till europeiska hästar blir det 654 hk (tidigare 649 hk). Även bränsleförbrukningen har blivit aningen bättre och är uppjusterad till ”20 mpg highway” (11,8 l/100 km på landsväg). KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen