Audis miss med nya A6: Ingen fyrhjulsdrift för tjänstebilisten

Audi A6 har uppdaterats med nya motorer, ny växellåda, strålkastare med Matrix LED-teknik och en hel del förfinade godbitar. Men Audi missade en viktig detalj som kommer kosta förlorade marknadsandelar, enligt auto motor & sports Nils Svärd.

Audis miss med nya A6: Ingen fyrhjulsdrift för tjänstebilisten
Audi bjuder på flera spännande nyheter i den ansiktslyfta A6-modellen, men tyvärr kan köparen inte kombinera en fyrcylindrig dieselmotor med fyrhjulsdriftssystemet Quattro – en mycket populär kombination för svenska tjänstebilister.

Nils Svärd, testredaktör på auto motor & sport.

Audi A6 riktar in sig på de allra mest kräsna tjänstebilisterna och med den faceliftade versionen av Audi A6 har en bra bil vässats ytterligare.

Men Audi har gjort en stor miss med nya A6: det går inte att kombinera fyrhjulsdriftssystemet Quattro med en fyrcylindrig dieselmotor. Det är en mycket viktig kombination för svenska bilköpare. För att få köra en fyrhjulsdriven Audi A6 måste du välja någon av V6-motorerna – bensindrivna 3,0 TFSI eller dieseldrivna 3,0 TDI. Och då springer prislappen iväg.

Därmed kan inte Audi erbjuda ett fyrhjulsdrivet alternativ till BMW 520d xDrive eller V70 D4 AWD. Obegripligt. En Audi utan Quattro är som en ostmacka utan ost! Vi talar ändå om märket som byggt en stor del av sin framgång på just fyrhjulsdrift.

Det här är ett misstag som kommer kosta Audi viktiga marknadsandelar i kampen mot BMW. Näst efter automatlåda är fyrhjulsdrift det tillval som svenska tjänstebilister vill ha, enligt en stor undersökning vi genomförde under sommaren.

Läs också: Svenska tjänstebilister drömmer om fyrhjulsdrift, diesel och automat

Fyrhjulsdrift är också en av de starkaste trenderna på den svenska nybilsmarknaden just nu. Förra året var 70 procent av alla nya Volkswagen Passat fyrhjulsdrivna. Andelen Quattro för lillebrorsan Audi A4 – som går att få som 2,0 TDI Quattro – var hela 72 procent.

Bara 35 procent av alla Audi A6 hade Quattro – och då har vi inkluderat Allroadversionerna. Både BMW 5-serie och Volvo V70 har högre andel fyrhjulsdrift än Audi A6.

Trots ansiktslyftet står Audi alltså utan motdrag. Obegripligt av en biltillverkare som byggt sitt varumärke med att köra en Audi 100 Quattro upp för ett backhoppningstorn i en legendarisk reklamfilm från 80-talet.

Grattis Göteborg och München. Gör om och gör rätt, Ingolstadt.

Läs mer: Nya Audi A6 ska locka tjänstebilister med smart detalj
Läs också: Audi A6 får ett lyft med ny design och superstark dieselmotor

Jag skulle absolut välja en fyrhjulsdriven bil om jag skulle köpa ny bil idag.
623
269
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.