Ferrarichefen lämnar efter 23 år – Marchionne tar över

Nu tar Fiat- och Chryslerchefen Sergio Marchionne över Ferrari. Det ryktas om att chefskarusellen beror på bråk mellan toppcheferna. "Det här är slutet på en era", säger Luca di Montezemolo.

Ferraris styrelseordförande Luca di Montezemolo kliver ned och Sergio Marchionne tar över.

Efter 23 år väljer Luca di Montezemolo att kliva ned från sin post som styrelseordförande för Ferrari. Snart ska moderbolaget Fiat Chrysler Automobiles noteras på New York-börsen och därmed ska också Ferrari ledas av FCA-chefen Sergio Marchionne, enligt Luca di Montezemolo.

Det har länge ryktats om att Luca di Montezemolo skulle lämna bolaget efter flera konflikter med Sergio Marchionne. Ferrari har som mål att inte sälja fler än 7.000 bilar om året, för att behålla exklusiviteten, och det har ryktats om att Sergio Marchionne vill riva upp det kontroversiella beslutet för att sälja fler bilar.

Läs också: Ferrari ska bygga färre bilar – men öka vinsten

Förutom säljmålet har Sergio Marchionne varit missnöjd med Ferraris insatser i Formel 1 och han vill dessutom integrera Ferrari mer i Fiat- och Chryslerkoncernen – medan Luca di Montezemolo kämpat för att hålla Ferrari som en helt egen del av FCA.

"Det här är slutet på en era. Jag har beslutat mig för att lämna min position som styrelseordförande efter nästan 23 fantastiska och oförglömliga år vid sidan om tiden jag spenderade vid Enzo Ferraris sida under 1970-talet", säger Luca di Montezemolo i ett uttalande.


Mer om Fiatchefen Sergio Marchionne

"Lanciafansen kommer bli ledsna"
"Maserati ska bli en italiensk Porsche"
"Alfa Romeo är inte till salu"

Luca di Montezemolo Schumacher Formel 1 Ferrari

Michael Schumacher var en drömvärvning som hade Luca di Montezemolos signatur på sig. Tillsammans med Ferrari skulle Schumacher slå många nya rekord inom Formel 1. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Luca di Montezemolo Formel 1 Enzo Ferrari niki lauda

Den här bilden är sannolikt från 1975 och till vänster ser ni Enzo Ferrari, F1-föraren Niki Lauda i mitten och till höger en ung upplaga av Luca di Montezemolo, uppenbarligen tyngd av allvaret.

Jag tycker det är bra om Ferrari fortsätter vara en helt egen del av koncernen – det ger exklusivare bilar!
446
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.