Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar

Snöstormar, ödemarker, 40 minusgrader och förstörda lervägar. Din resväg till jobbet kommer kännas betydligt bättre när du sett världens tio farligaste bilvägar.
Annons

Här i Sverige är vi trots allt bortskämda med asfalterade vägar, vajerräcken och snöskottning på vintrarna. Men det finns gott om vägar runt om i världen där bilförarna inte är lika lyckligt lottade.

Vi pratar livsfarliga stup utan skyddsbarriärer, förstörda lervägar där du garanterat kör fast, arktisk kyla och laviner. Här nedan hittar du tio av de värsta och farligaste vägarna i världen.

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Micah Bochart/Creative Commons/Wikimedia

Dalton Highway: 40 minus – och 40 mil utan service

Här har du en 70 mil lång motorväg i Alaska som finns med i tv-serien Ice Road Truckers, där lastbilsförarna framför allt kör delar till Trans-Alaska Pipeline. Förarna ställs inför utmaningar som temperaturer på 40 minusgrader, laviner och snöstormar.

Det blir inte bättre av att en sträcka på nästan 40 mil, mellan Coldfoot och Deadhorse, helt saknar både bensinstationer, restauranger, hotell och annan service.

Längs rutten finns bara tre bebodda orter med totalt 60 permanent boende personer. Däremot ökar befolkningen ordentligt under vissa säsonger – så många som 5.000 personer kan bo i orterna för att jobba med oljeproduktion.

Google Street View: Titta närmare på Dalton Highway

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Fang Chen/Creative Commons/Flickr

Guoliangtunneln byggdes av byborna

Guoliangtunneln i Kina byggdes under 1970-talet av privatpersoner i byarna runt omkring, som tröttnade på att staten inte ville bygga en officiell väg. Den är bara 3,6 meter bred vilket gör den läskigt trång när det är dags för möte.

Vägen är framhuggen genom berget och har 30 ”fönster” som ger en obehaglig vy över stupet nedanför, och vad som väntar om föraren gör ett enda litet misstag.

Källa: Travel and Leisure
Youtube: Reportage från Guoliangtunneln

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Mike Roberts/Creative Commons/Wikimedia

Nürburgring: Jo, den är en väg – och den är farlig

När allmänheten får köra på Nürburgring klassas den som en enkelriktad, allmän väg där du ska hålla till höger precis som på alla andra vägar. Banan är extremt krävande – det finns gott om filmklipp på Youtube med förare som tar i för mycket och kraschar.

Allvarliga olyckor sker ofta på ”det gröna helvetet”. För bara några dagar sedan krockade en testbil från Koenigsegg in i barriären. Två personer fördes med ambulans från platsen men ingen skadades allvarligt. Delar av Nürburgring stängs av dagligen för att städa upp och reparera skador efter olyckor.

Källor: Nürburgring.org.uk, LosApsos.com

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: YSander/Creative Commons/Wikimedia

Skippers Road kräver särskilt tillstånd

Den här vägen byggdes under sent 1800-tal för att gruvarbetare enklare skulle kunna ta sig till guldrika områden i Nya Zeeland. Idag krävs ett särskilt tillstånd för att få köra på Skippers Road, och om du råkar ut för en olycka täcks den inte av försäkringsbolaget. Fortsätt på egen risk!

Källa: The Telegraph

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Peter WH/Creative Commons/Wikimedia

Oförlåtande väg genom ödemarkerna

Canning Stock Route liknar på sätt och vis den iskalla Dalton Highway eftersom den ligger extremt avlägset. Den är 185 mil lång och sträcker sig genom en tom öken i västra Australien. Att åka hela vägen med bil kan ta tre veckor och det kan vara smart att ladda upp med både mat och bensin. Temperaturer på mellan 35 och 40 grader är inte alls ovanligt.

Att köra genom ödemarkerna kan vara dödligt farligt, enligt Australian National Four Wheel Drive Council:

”Australiens ’outback’ är oförlåtande och isolerad. Resenärer måste klara hårda, torra förhållanden som snabbt sätter spår på både bilar och människor.”

Källa: The Telegraph
Youtube: Reportage från Canning Stock Route

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Mike1979/Creative Commons/Wikimedia

Transsibiriska vägen är farligast på sommaren

Den här 1.100 mil långa motorvägen sträcker sig från Sankt Petersburg till Vladivostok och byggdes av interner från Gulag. Den västra biten är relativt väl underhållen och består av flerfilig motorväg. Så är det inte på den östra sidan – där består vägen mest av lera och grus, även om vägen rustats upp en hel del de senaste åren.

Under den varma och fuktiga sommaren kan vissa sektioner av vägen helt förvandlas till en lervälling som i princip är omöjlig att ta sig igenom oavsett vad du har för bil. På så sätt kan vägen faktiskt vara farligare på sommaren än på vintern.

Källa: HowStuffWorks.com

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Creative Commons/Pixabay

Alla vägar i Dominikanska republiken

De allra farligaste vägarna finns i Dominikanska republiken – åtminstone enligt statistik från World Health Organization. Trafiken i Dominikanska republiken skördade 41,7 liv per 100.000 invånare under 2010 – värre än exempelvis Thailand, Iran och Nigeria. Motsvarande siffra för Sverige är tre.

Men snart kan det bli ändring. Dominikanska republiken har infört flera nya lagar, sett över bil- och trafikmyndigheterna och dragit igång en kampanj som ska ge skolbarn utbildning i trafiksäkerhet.

”Det här är en kris där folk dör på gatorna varje dag”, säger Pablo Arredando, en av grundarna till organisationen Fundared som ska förbättra trafiksäkerheten, till The Guardian.

Källa: WHOThe Guardian

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Sebbe/Creative Commons/Wikimedia

”Dödens väg” finns även i Sverige

Du behöver inte åka till Bolivia eller Sibirien för att stöta på en farlig väg. I Sverige omkommer färre personer i trafikrelaterade olyckor än i nästan alla andra länder, men faktum kvarstår: det finns en del farliga och vältrafikerade vägar även här.

Öknamnet ”Dödens väg” har tidigare kopplats ihop med bland annat E4:an mellan Gävle och Hagsta (den gamla sträckningen), riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn samt E4:an söder om Södertälje.

Motormännen har också flera gånger klagat på säkerheten längs E20 i Västra Götaland. De senaste tio åren har 37 personer omkommit i trafikolyckor på E20. Motormännen kräver en mötesfri väg och nu ska säkerheten förbättras.

Källa: Motormännen

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Todd Huffman/Creative Commons/Wikimedia

Jalalabad–Kabul: 13 olyckor på två timmar

En farlig väg är illa nog – om den dessutom går genom Talibanernas territorium gör det inte saken bättre. Vägen mellan Jalalabad och Kabul i Afghanistan är 6,5 mil lång och här finns både farliga kurvor, 600 meter djupa stup, oförsiktiga bilförare och lastbilar med alldeles för mycket last.

I januari 2010 inträffade 13 olyckor på bara två timmar och många av dem hade dödlig utgång. Förarna har ingen respekt för trafikregler eller fysikens lagar.

En liten hjälp i sammanhanget är barnen som lever i de närliggande byarna. Med tomma läskflaskor vinkar de fram bilarna när kusten runt hörnet är klar.

 Källa: CNNNew York Times

Snöstormar och ödemarker – världens farligaste vägar
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Yungasvägen: ”Death Road”

Det finns en anledning till att Yungasvägen i Bolivia kallas ”Death Road” – det uppskattas att mellan 200 och 300 personer omkommer här varje år, trots att vägen bara är åtta mil lång. Här finns inga räcken som skyddar bilisterna och passagerarna från stupet på över 600 meter.

Vägen bjuder på både kallt högplatålandskap och varmare regnskogsklimat. Regnskurarna gör vägen ännu farligare eftersom underlaget blir lerigt. Höjden över havet är mer än 5.000 meter vilket kan ställa till det för lufttillförseln – både för bilar och människor.

Vägen binder samman Amazonas regnskog med huvudstaden La Paz. 2006 invigdes en ny väg men Yungasvägen trafikeras fortfarande flitigt.

Källa: BBC

Läs också: 10 lyxbilsfakta som får dig att gå i totalspinn
Läs också: Volvo 240 fyller år – 10 roliga fakta om klassikern
Läs också: 10 fakta som får dig att drömma om en Alfa Romeo 4C

Dela lyxbilslistan med dina kompisar eller kollegor!
Annons
Annons
Rulla till toppen