Bortglömd Porschemodell var en föregångare till Miata

Porsche visar upp flera bortglömda koncept – bland annat en konkurrent till Mazda MX-5 och en 1980-talsversion av Panamera.

Titta vad som döljer sig i Porsches museum! Konceptbilen 984 blev aldrig verklighet men många år senare dök Boxster upp.

För dig som gillar Porsche är ett besök på märkesmuséet i Stuttgart ett givet stopp på bilsemestern i Europa. För tre år sedan öppnades en utställning som kallades Project Secret, där Porsche visade upp konceptbilarna som du sedan länge glömt bort.

Ett av de mest spännande koncepten är Porsche 984 – en liten roadster med plats för två och fokus på låg vikt. Bilen var en tidig föregångare till Mazda MX-5 Miata, och i viss mån också till Porsche Boxster, BMW Z3 och Mercedes SLK.

 

Porsche skulle sälja 40.000 exemplar av 984 om året till ett pris som visserligen var högre än för Mazda MX-5, men samtidigt mycket lägre än för en 911 Cabrio. Boxerfyran på 2,0 liter gav 135 hästkrafter.

Projektet skrotades 1987 och det skulle dröja många år innan Boxster visades upp. Även projekt 989 lades i malpåse – det var en tidig föregångare till Panamera, alltså en fyradörrarsmodell med V8-motor i fronten som skulle lanseras 2005.

 

Vacker eller inte? Det är upp till dig. Porsche 989 var en tidig föregångare till Panamera.

Jag tycker att Porsche ska satsa mer på prisvärda instegsmodeller.
229
334
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.