Försäljningen av etanolbilar har havererat fullständigt

Det är inte länge sedan E85 var hetast i Bilsverige – men nu dominerar dieselbilarna helt. Volvo lyckades inte sälja en enda etanoldriven V60 eller V70 i augusti.

För några år sedan exploderade försäljningen av etanoldrivna bilar i Sverige, mycket på grund av gynnsamma skatteregler. Saab var tidigt ute med BioPower-bilarna och även Ford, Volkswagen och Volvo sålde E85-bilar i stora antal, både till privat- och företagskunder.

Men nu har försäljningen av etanolbilar havererat fullständigt. Nya regler gjorde att snåla dieselbilar kunde klassas som miljöbilar och till viss del har etanolbilarna tappat till gas- och hybridbilar.

I augusti 2009 registrerades 611 etanoldrivna VolvoV70 Flexifuel in i Sverige. Fem år senare, i augusti 2014, har inte en enda etanoldriven V70 registrerats in. Och ingen etanoldriven V60 heller, för den delen. Däremot registrerades hela 50 exemplar av den dyra laddhybriden V60 D6 AWD.

Siffrorna ser ungefär likadana ut för konkurrenterna Volkswagen Golf Multifuel och Ford Focus Flexifuel, även om tappen inte är riktigt lika stora.

De snåriga miljöbilsreglerna gör det svårt att jämföra hur försäljningen av miljöklassade dieselbilar har utvecklats de senaste åren. Men det står klart att bland de större bilmodellerna dominerar diesel fullständigt som bränsle.

Som vi kan se i diagrammet här nedan stod etanolbilarna för hela fyra av fem registrerade Ford Focus under 2008. Fem år senare, 2013, var motsvarande siffra bara åtta procent. På samma sätt var drygt hälften av alla Volvo V70 etanoldrivna både 2008 och 2009. Idag är siffran bara en procent.Peka på diagrammet för att se siffran för bilen och året. Ser du inget diagram? Klicka här

Diagrammet visar försäljningen av etanolbilar har utvecklats de senaste åren. Diagrammet visar hur stor andel av den totala försäljningen för respektive bilmodell som utgjordes av etanoldrivna modeller för åren 2008–2014. Siffran för 2014 gäller för perioden januari–augusti.

Källa: Bil Sweden

Så här såg försäljningen av miljöklassade bilar ut i augusti 2008. E85 dominerade.

Sex år senare har dieselbilarna till stor del tagit över.

Bensin eller diesel – vad väljer du?

Vi jämför 20 modeller och granskar vad som blir billigast. Räkna inte ut bensinen ännu! Klicka här för att köpa tidningen direkt

Jag kör mycket hellre på etanol än diesel.
173
299
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.