Nismo bygger Golf R-dödare

Kolfiberdetaljer, mekanisk diff och turbomotor på 270 hästar. Pulsar Nismo Concept visar att Nissan är beredd att utmana Megane RS och Golf R.

Nissan Pulsar Nismo blir ett välkommet inslag i den europeiska GTI-ligan i början på 2016. Men nostalgirävar saknar den klassiska beteckningen GTi-R…

Nismo är en förkortning av Nissan Motorsport. Det grundades 1984, när Nissan slog ihop sina två tävlingsavdelningar, och 1989 släppte Nismo den legendariska specialmodellen Skyline GT-R. Sedan dess har flera Nissan-modeller vässats av motorsportavdelningen, men väldigt få har kommit hit till Europa.

Nu är det andra bullar på gång. Motorsportingenjörerna har satt tänderna i Pulsar – Nissans nya Golf-utmanare. På Parissalongen visas den upp som koncept och informationsbladet är tunt. Men Nismo-representanter viskar att den ska gå i produktion och ska säljas i Europa. Nismo har förädlat den beskedliga kompaktvagnen med läckra kolfiberdetaljer, kraftfullt bodykit, sänkt och banoptimerat chassi, tunna skalstolar i alcantara samt 19-tumsfälgar.

Sänkt och banoptimerat chassi, 19-tumshjul med 235/35-däck, mekanisk diffbroms och bakspoiler i kolfiber. Lovande start – men vilken motor hamnar under huven?

Det sägs inget som vilken motor som ska användas. Men det viskas om en maxeffekt kring 270 hästar. Eventuellt tar Nismo samma tvålitersmaskin på 275 hk som sitter i koncernkollegan Megane RS. Andra rykten säger att det blir den vanliga DIG-T 1,6-litersmotorn som trimmas lite ytterligare.

Dessa två rykten kan bero på att det eventuellt kommer d två Pulsar Nismo-versioner! Dels Pulsar Nismo S – som blir en japansk utmanare i GTI-ligan med cirka 240 hästar. Men också en banoptimerad Pulsar Nismo RS med 275-hästar och kompromisslös chassisättning. RS-versionen lär vara utvecklad för att ta upp kampen om vilken som är den snabbaste framhjulsdrivna bilen runt Nürburgrings Nordslinga. Redan idag är det ett varmt krig mellan Renault Megane RS, Seat Leon Cupra och Honda Civic Type-R. Räkna med att kommande Peugeot 308 R och Nissan Pulsar Nismo RS laddar för intensiv moteld.

I Nissan-montern står också en RS-version av Juke Nimso. Effekten från vanliga Nismo-versionen är höjd 18 hästkrafter till 218.

Bland de vanliga Nissan-modellerna var den största nyheten att Pulsar kommer med vridstark 1,6 DIG-T 190-motor. Den blir toppversionen i Pulsar-familjen i väntan på Nismo-versionerna som kommer om drygt ett år. Men vem vill bli sett i en vanlig 190-hästarsversion då?

• Läs provkörningen av Nissan Pulsar

• Mer fakta och bilder och Nissan Pulsar

I väntan på denna härliga Nismo-version får Pulsarkunderna hålla tillgodo med den 190-hästkrafter starka 1,6 DIG-T-motorn.

Jag skulle välja Pulsar Nismo hellre än Megane RS och Golf R.
121
157
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.