F1-föraren Jules Bianchi är fortfarande i ”kritiskt tillstånd”

Marussia-föraren Jules Bianchi skadades allvarligt under söndagens Formel 1-tävling i Japan. Fransmannen vattenplanade i det häftiga regnet och gled in en traktor som bärgade Adrian Sutil, som kört av tidigare i samma kurva. Jules Bianchi opererades för huvudskador och enligt de senaste uppgifterna är hans tillstånd fortfarande kritiskt.

F1-föraren Jules Bianchi är fortfarande i ”kritiskt tillstånd”
Jules Bianchi, Marussia F1, deltog i förarparaden innan racet och som vi kan se var vädret dåligt redan då. Copyright: Charles Coates/LAT Photographic.

Fransmannen Jules Bianchi hade maximal otur under söndagens Formel 1-tävling i Japan. Efter att Sauber-föraren Adrian Sutil kört av i det häftiga regnet gulflaggades loppet och en traktor sändes ut för att bärga bilen. Just då kommer Marussia-föraren Jules Bianchi och vattenplanar i samma kurva, glider hjälplöst och kraschar in i traktorn.

Själva händelseförloppet var nästan osannolikt oturligt då Jules Bianchis bil gled in under den stora traktorns bakparti och han skadade då huvudet. Jules Bianchi fördes medvetslös i ambulans till sjukhus där han opererades för sina skallskador.

Under söndagskvällen kom det uppgifter från flera brittiska och franska media där man hävdade att Jules Bianchis tillstånd var bättre och att han kunde andas utan hjälp av respirator. Men enligt Sky Sports reporter Craig Slater, som är på plats och skickade sin rapport vid sjutiden på måndagen, är det alldeles för tidigt att ropa "faran över".

Enligt Slater är Jules Bianchis tillstånd fortfarande kritiskt och han har fått allvarliga huvudskador. Senare under dagen väntas mer information då Jules Bianchis föräldrar anländer till sjukhuset.

Den tragiska olyckan betecknas som en av de allvarligaste inom Formel 1 under flera år. Att bärga bilar under pågående race med högbyggda traktorer är riskabelt och har kritiserats många gånger av förarna. Jules Bianchis olycka är en otäck påminnelse om hur farlig motorsporten kan vara och det går aldrig att slappna av i säkerhetsarbetet, även om Formel 1 varit förskonade från allvarliga olyckor under förhållandevis lång tid.

 

Källa:

Sky Sport – "Jules Bianchi remains critical after emergency surgery on 'severe' head injuries"

 

Bilarna borde inte få bärgas med traktor med mindre än att pacecar kommer ut och samlar ihop fältet först.
153
21
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.